MEDIJSKI LINČ UZ BLAGOSLOV DRŽAVE: Kosovo se brani ispred albanske pekare

U Srbiji medijska kampanja protiv Albanaca i njihovih pekara ne prestaje. Vlast, kao ni ranijih godina, nema namjeru zaštititi svoje građane i njihovu imovinu

MEDIJSKI LINČ UZ BLAGOSLOV DRŽAVE: Kosovo se brani ispred albanske pekare
Foto: Alo.rs

Borba za Kosovo ušla je u novu fazu u kojoj su snage ujedinili brojni mediji, društvene mreže, nacionalistički bašibozuk i državni organi. Plan Aleksandra Vučića o razgraničenju s Albancima, koji je toliko tajanstven da javnost već godinama nagađa šta je njegov sadržaj, poslednjih meseci počeo je da se sprovodi u delo po srpskim gradovima. Reč je o eksperimentalnoj fazi projekta u kojoj se razgraničenje vrši s albanskim pekarama širom Srbije.

Šira javnost je za ovaj projekat saznala za uskršnje praznike, kad je grupa razularenih desničara blokirala rad pekare „Roma“ u beogradskom naselju Borča, čiji je vlasnik čovek nepodobnog imena i nacionalnosti Mon Gjuraj. Okupljeni demonstranti nosili su srpske i ruske zastave, stavljali pečene svinjske glave u pekaru i na Gjurajev automobil, te pevali prigodne pesme razgraničenja: „Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji“ i „Svake noći u mom snu džamije u plamenu“. Povod za divljanje pomahnitale mase besprizornika bilo je to što se na društvenim mrežama pojavila fotografija bivšeg radnika pekare „Roma“ na kojoj rukama pokazuje simbol dvoglavog orla, što su dežurni branitelji srpstva protumačili kao simbol velike Albanije i namernu provokaciju miroljubive srpske većine.

Medijska priprema linča

Nakon toga, usledio je poziv na okupljanje ispred pekare koji su preneli i neki mediji, recimo Telegraf.rs. Na desetine medija objavilo je netačnu informaciju da je na fotografiji vlasnik pekare, a nikom nije palo na pamet da simbol koji pokazuje Gjurajev brat ne predstavlja veliku Albaniju, već etničke Albance, a na međunarodnom znakovnom jeziku to je znak za državu Albaniju.

Fotografija je stara dve godine, ali rodoljubnoj masi, uvek raspoloženoj da raščereči nekog Albanca koji joj se nađe pri ruci, to nije zasmetalo, budući da u njihovim glavama zločin pokazivanja dvoglavog orla nikad ne zastareva. A i mediji su pomogli, pa je portal „Srbija danas“ objavio lažnu vest da je reč o fotografiji koja je „objavljena na fejsbuku pre nekoliko dana”. Medijska priprema linča obavljena je po svim propisima slavne propagande iz Miloševićevog doba, potom je na scenu stupila rulja, a završni udarac u raspirivanju nacionalne i verske mržnje dala je država.

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da je „okupljanje proteklo bez ijednog incidenta i policija nije, niti će dozvoliti da dođe do narušavanja javnog reda i mira”. Potom je dodao i oveštalu mantru: „Istina je da tokom protesta u Borči nijedno staklo nije naprslo na pomenutoj pekari, dok s druge strane ceo svet redovno svedoči desetinama lomljenja, paljenja i krađa imovine, kao i svakodnevnim napadima na Srbe na Kosovu i Metohiji.”

U tolerantnom odnosu prema stvaranju atmosfere linča i nasilja, kao i u širenju mržnje ministru su se pridružili i drugi državni funkcioneri. Predsednik Vučić je izjavio da to “što je uradio pekar i njegov zaposleni nije lepo, i da je trebalo da se izvini”. Vest da se Gjuraj već izvinio i ogradio od postupka svog brata izgleda nije stigla do predsednika. Sličan stav je imala i članica Predsedništva SNS-a i predsednica opštine Savski Venac Irena Vujović, što je sasvim razumljivo, budući da naprednjaci s drugačijim mišljenjem od Vučićevog spadaju u nepostojeća bića.

Iseljavanje Albanaca iz Srbije

Nevladine organizacije i deo opozicije ustali su u odbranu Gjuraja, organizovana je akcija „Burek solidarnosti“, a zatražena je i zabrana novog skupa ispred pekare „Roma“ koji su najavili desničari. Državni organi za to nisu mnogo hajali, jer država nema nameru da zaštiti građane nesrpske nacionalnosti od nasilja nacionalističkog bašibozuka, a ministru policije nije u opisu radnog mesta da se građani Srbije osećaju bezbedno. Pa ne plaćamo državne funkcionere da bi sprovodili nekakvu vladavinu prava stranu srpskom biću, ili da bi štitili poštene građane od linča, već da bi odbranili Kosovo. A Kosovo se brani ispred albanske pekare, to je svakom huliganu, ministru i rodoljubu jasno.

Nakon što je borčanska pekara dospela u fokus javnosti, portal Fakenews otkrio je da medijska kampanja protiv albanskih pekara u Srbiji traje već mesecima. Na meti portala kao što su ProkupljeOnline, Dnevna gazeta, Srbija danas i NS Danas našle su se albanske pekare, a scenario je bio isti kao u slučaju Borča. Huškačkim medijima pridružila se i Milica Đurđević iz Srpskih zavetnika koja je targetirala pekaru u Dolovu pored Pančeva, što je rezultiralo opkoljavanjem ove radnje. Portal Srbija danas otišao je najdalje u pripremi linča, plasirajući lažnu, prilično sumanutu vest da su vlasnici pekare u Dolovu trovali svoje sugrađane pecivom.

Krajnji rezultat ovih patriotskih akcija je iseljavanje Albanaca iz Srbije. Zemlju je napustio Gjurajev brat, strahujući za svoj život; iz Srbije su otišli i vlasnici dolovske pekare, kao i vlasnici dve pekare u Pančevu koji su ozbiljno shvatili poruku medija, države i rulje raspoložene za linč. Ta poruka glasi: Albanci su nepoželjni u Srbiji i treba ih zastrašivati i progoniti sve dok ne napuste državu čiji su građani.

Stavljanje mete na čelo

Medijska kampanja protiv pekara u Srbiji čiji su vlasnici Albanci ne jenjava. Srpski telegraf objavio je sedmog maja tekst “Tajna albanskih pekara” na naslovnici, u kojem se tvrdi kako Albanci osvajaju Srbiju, ne doseljavaju se slučajno u našu zemlju i u njoj otvaraju sumnjive pekare, kako deo svojih prihoda izdvajaju za „mračne ciljeve“, kako u Srbiji ima i 7.000 građevinskih radnika albanske nacionalnosti. Portal Srbija danas osmog maja objavio je tekst “Provokacije ne jenjavaju: Još jedan pekar provocira Srbe dvoglavim orlom Velike Albanije!”, a sutradan tekst pod naslovom “Albanske pekare čeka pravedna kazna: Za pokazivanje simbola ‘Velike Albanije’ – čišćenje ulica!”

Ukratko, neprijatelj je obeležen i stavljena mu je meta na čelo, mediji su obavili šta je do njih, a sad štafetu neka preuzmu ljudi od akcije, pristalice Kristalne noći i sličnih opštenarodnih fešti. Od sankcija ne moraju da strahuju, budući da za spaljivanje i uništavanje albanskih pekara iz prethodnih godina gotovo niko nije odgovarao. Uzaludne su žalopojke predsednika Vučića kako njegovu ideju o razgraničenju narod nije prihvatio. Deo medija i razularena rulja dobro su shvatili kako razgraničenje s Albancima treba da izgleda, pa su prionuli na posao i počeli sa šikaniranjem i proterivanjem Albanaca iz Srbije. Na meti su se prvo našli pekari, a ostale profesije neka se pripreme.

About The Author