RTRS I BNTV: Dijelimo Dejtonski sporazum po kućama

Neshvatljivo je da ijedan medij na svijetu može opskurno dijeljenje Dejtonskog sporazuma po domaćinstvima tretirati kao ozbiljan politički događaj

RTRS I BNTV: Dijelimo Dejtonski sporazum po kućama
Foto: Srna

RTRS: Računajte na nas

  1. – 28. februar 2021.

NOVI PROJEKAT: Milan Ljepojević, hagiograf Milorada Dodika, ima i novu funkciju – predsjednik Udruženja građana „Politikolog“. Nakon višegodišnjeg redovnog objavljivanja „sabranih djela“ sačinjenih od  izjava, intervjua  i saopštenja lidera SNSD-a, sada je pokrenuo novi „projekt“.

Riječ je akciji „Dejtonski mirovni sporazum u svakoj porodici u Republici Srpskoj“. Plan je da bude podijeljeno 400 hiljada primjeraka Dejtonskog sporazuma, a novac će biti osiguran iz budžeta RS-a. Načinom finansiranja ovog „projekta“ RTRS se nije zamarao, pa se tek na osnovu izvještaja drugih medija moglo doći do podatka da je za prvih 50 hiljada primjeraka plaćeno oko 16 hiljada KM. Odnosno 0,32 KM po komadu?!

Da li je u vremenu kada svakodnevno svjedočimo sve većem siromaštvu, pa i gladi, neophodno da građani imaju vlastite primjerke Mirovnog sporazuma, odnosno, nije li se novac za to namijenjen mogao svrsishodnije iskoristiti, tema je koju RTRS nije otvorio.

PREĐIMO S RIJEČI NA RIJEČI: Kada će Milorad Dodik i SNSD prijeći s riječi na djela? Donijeti odluku o osamostaljenju bh. entiteta Republike Srpske, podnijeti, zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, krivične prijave protiv bivših visokih predstavnika u njihovim matičnim zemljama? Pitanja su to koja se logično nameću, jer nema sedmice i Dodikovog intervjua ili istupa na javnim skupovima u kojima konstantno ne ponavlja navedene stavove.

Javnosti je jasno da je riječ o čistom politikanstvu i skretanju pažnje s egzistencijalnih problema, pa dok većina medija njegove istupe ne bilježi, jedino javni servis RS-a ostaje brižljivi hroničar.

ZAUSTAVITE COVAX: Jednako tako jeftino je politikanstvo Dodikova izjava da će „BiH tužiti COVAX mehanizam ukoliko dođe do kašnjenja u isporuci cjepiva“. Odgovor druge strane koja navodi da je za kašnjenje u isporuci kriva BiH, koja nije osigurala uvjete za adekvatno skladištenje cjepiva, kao ni ispoštovala određene stavke iz ugovora, gledateljima nije saopšten.

Iz sedmice u sedmicu u izvještajima navodimo kršenje kodeksa profesionalnog izvještavanja i obavezu RTRS-a kao javnog servisa da svim političkim akterima ustupi prostor za iznošenje stavova. I činimo to uzalud. Kao u primjeru izvještavanja o usvajanju Programa reformi za saradnju BiH s NATO savezom. Opozicija RS-a oštro je reagovala uz tvrdnju da izmjena naziva dokumenta ne mijenja suštinu stvari, odnosno da se time trasira put za članstvo u NATO-u. Sve to, s danom zakašnjenja, nakon što su emitovane reakcije predstavnika vlasti na reakcije opozicije, sažeto je tek u kratki komentar lidera PDP-a Branislava Borenovića.

Izdvojeno

Novoizabrani patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije izabrao je za prvu zvaničnu posjetu područja stradala tokom potresa na Baniji. Sve to stalo je tek u škrtu vijest popraćenu s nekoliko fotografija na samom kraju Dnevnika 27. februara. I ne bi u tome bilo ništa neobično da RTRS nije podrobno izvještavao o svim aktivnostima i istupima njegovog prethodnika. Da li je uredništvu zasmetala, barem za sada, apolitičnost novog poglavara SPC-a, ili citiranje riječi pokojnog kantautora Đorđa Balaševića „Računajte na nas“, upućenih mještanima Majskih Poljana, ili je riječ o nečem trećem, vidjet ćemo u narednom periodu.

Ocjena: 1

 

BNTV: Sve za brata, sina, kćerku

  1. – 28. februar 2021.

NEOSTVARENI SNOVI MIRKA GAVRIĆA: Predstavnicima vladajućih struktura usta su puna brige za srpski narod i Republiku Srpsku. Kako ta „briga“ izgleda u stvarnosti, svjedočili smo na primjeru Mirka Gavrića, demobilisanog borca Vojske RS. Posljedice rata uzele su danak, zdravlje mu je ozbiljno narušeno, a život provodi u prikolici za konje, koja mu je dom na rubu sela u okolini Doboja. Voda, struja, tanjir toplog jela i čvrst krov nad glavom za Gavrića su samo pusta želja.

KO ĆE KOME AKO NE SVOJ SVOME: I dok na jednoj strani svjedočimo da ljudi žive u uvjetima nedostojnim čovjeka, na drugoj strani za one na vlasti ima svega i previše. Izdvajamo izvještaj iz Dnevnika 26. februara, koji se bavio podjelom podsticaja za poljoprivrednike. Iz kojih su članovi porodice Milorada Dodika (brat, sin, kćerka) dobili  tokom 2020. godine 90 hiljada maraka za nabavku traktora i goriva.

SVEPRISUTNA KORUPCIJA: Iako iz Vlade RS-a stalno stižu tvrdnje o ekonomskoj stabilnosti i likvidnosti budžeta, kroz vijesti o kontinuiranom zaduživanju na domaćem tržištu kapitala jasno je da RS funkcioniše zahvaljujući kreditima. U temi Dnevnika 27. februara stigla su jasna upozorenja predstavnika poslodavaca i ekonomskih eksperata da najavljeni rast BDP-a i ekonomski oporavak neće biti mogući bez novih investicionih ulaganja. Jer nas, zbog pandemije, ali i nestabilne političke situacije u BiH, strani investitori zaobilaze u širokom luku.

Korupcija je sveprisutna u BiH i također jedan od razloga loše ekonomske situacije u zemlji. Transparency International BiH objavio je najnovije podatke po kojima je Bosna i Hercegovina, u pogledu korupcije, na 111. mjestu od 180 zemalja. Brojka koja sama za sebe najbolje govori u kakvoj zemlji živimo.

IZBORNE KRAĐE U SREBRENICI I DOBOJU: Na ponovljenim izborima u Srebrenici i Doboju nije došlo do promjene rezultata te su isti kandidati pobijedili u utrci za načelnika/gradonačelnika, a najviše glasova za lokalne skupštine osvojila koalicija predvođena SNSD-om.

U analizi izbornih rezultata za Doboj ukazano je kroz broj osvojenih glasova pojedinih kandidata SNSD-a da su bile osnovane tvrdnje o izbornim manipulacijama zbog kojih je CIK BiH izbore i poništila. Milan Kovač je na to ukazao kroz razliku u osvojenim glasovima nositeljice liste SNSD-a Sanje Vulić, koja je u novembru osvojila 22 hiljade glasova, dok joj je na ponovljenom glasanju povjerenje ukazalo 4.700 građana. Šteta što je u ovoj analizi propuštena prilika da se analizira i podrška opozicije, pa je sve ostalo tek na suhoj konstataciji novinara da je „opozicija ostvarila skroman izborni rezultat“.

Ocjena: 5

Komparativna analiza

Uredništvo Dnevnika 2 RTRS-a nastavlja niz neprofesionalnog izvještavanja i svjesnog okretanja pogleda od ključnih problema s kojima se suočavaju građani. Neshvatljivo je da se opskurni projekat dijeljenja Dejtonskog sporazuma svim domaćinstvima u RS-u tretira kao ozbiljan politički događaj. S druge strane, nakon serije loših i neuvjerljivih dnevnika, u sedmici iza nas konačno bilježimo blage pomake u načinu prezentiranja vijesti i izvještaja novinara BNTV-a.

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Analitički pristup o razlozima i odgovornosti vlasti u BiH, kako državne tako i entitetskih, u postupku nenabavke cjepiva protiv koronavirusa. Kroz niz izjava članova Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i entitetskih premijera jasno se vidjelo da jedino u čemu su uspješni jest otklanjanje sopstvene odgovornosti.

 

Minus sedmice

RTRS

RTRS ni ne nastoji otvoriti temu odgovornosti vlasti BiH za nenabavku cjepiva i početak ozbiljne imunizacije stanovništva. Umjesto toga bombastično se najavljuje dolazak 20 hiljada doza Sputnjika V. Svima je jasno da je to tek kap u moru potreba BiH i da će ta cjepiva biti samo za građane RS-a, odnosno da će jedva podmiriti potrebe zdravstvenog osoblja. Vlasti u našoj zemlji pale su na najbitnijem ispitu brige i odgovornosti za zdravlje i živote građana, ali uredništvo Dnevnika od toga svjesno okreće glavu.

 

BNTV

Razlog zbog kojeg BiH nije efikasno reagirala u procesu nabavke cjepiva, tvrdili su i vlast i opozicija, treba tražiti u Zakonu o javnim nabavkama i Zakonu o lijekovima. A kada je to tako, onda smo očekivali da će nakon što su ti zakoni upravo s ciljem efikasnijeg djelovanja izmijenjeni, umjesto što opozicija u RS-u optužuje vladajuće strukture da vrše prenos nadležnosti, uslijediti pitanje šta je za građane važnije: pitanje nadležnosti ili zdravlje i životi građana?

About The Author