Dodijeljene nagrade za najbolje fotografije „Daj nam motiv-detektuj barijeru kroz objektiv“

Dodjela nagrada organizirana je u okviru kampanje “Sva lica pristupačnosti”

Dodijeljene nagrade za najbolje fotografije „Daj nam motiv-detektuj barijeru kroz objektiv“
Foto: Denise Jans / Unsplash

Na foto-konkursu “Daj nam motiv-detektuj barijeru kroz objektiv” prvu nagradu osvojile su Aleksandra Stošić i Milijana Bojić, druga nagrada pripala je Adni Memić, dok je treća nagrada uručena Džani Hodžić.

Dodjela nagrada za najbolje fotografije organizirana je u okviru kampanje “Sva lica pristupačnosti” s ciljem identifikacije različitih oblika barijera s kojima se građani, a posebno osobe s invaliditetom, svakodnevno suočavaju.

Kampanja je realizirana u okviru projekta “Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana” koji finansira Evropska unija, a realiziraju Organizacija amputiraca UDAS u partnerstvu sa Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Udruženjem građana “Nešto više” Sarajevo.

Šef Operativnog sektora za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji EU u BiH Gianluca Vannini je istakao da je neophodno promijeniti navike i stav prema osobama s invaliditetom i okrenuti se ka stvaranju boljeg okruženja za sve.

Konsultantica za prava osoba s invaliditetom Tanja Mandić Đokić je kazala da je ovaj konkurs dobra stvar da se podigne svijest javnosti, zbog toga što ljudi u svakodnevnom životu obično ne vide te prepreke, a ovako je to dobar podsjetnik.

Predsjednik organizacije UDAS Željko Volaš kaže da nije dovoljno urađeno na uklanjanju barijera, te da se radi sporo.

– Ako uklanjamo te barijere, radimo minimalno i nisu uklonjene da prilazi budu pristupačni za sve. Ako uklanjamo barijere, uklonimo ih tako da sve jedan sprat bude pristupačan – navodi Volaš.

Pored dodjele nagrada predstavljena je i foto izložba ostalih fotografija koje su ušle u uži izbor, a koje na jedinstven način prikazuju barijere i prepreke s kojima se susreću osobe s invaliditetom.

Izvor: Fena

About The Author