Biden sa saudijskim čelnicima razgovarao o ubistvu Khashoggija

Tokom posjeta zaljevskom kraljevstvu, američki predsjednik kaže da je jasno rekao što misli o ubistvu saudijskog novinara

Biden sa saudijskim čelnicima razgovarao o ubistvu Khashoggija
Foto: India Today

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden rekao je da je spomenuo ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija na sastanku s visokim saudijskim dužnosnicima, uključujući prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, u lučkom gradu Jeddah na Crvenom moru.

Obraćajući se novinarima, Biden je rekao da je također razgovarao o ljudskim pravima “i potrebi za političkom reformom”.

– Kao što uvijek činim, jasno sam dao do znanja da je tema ljudskih prava od vitalnog značaja za mene i za Sjedinjene Države. Što se tiče ubistva Khashoggija, to sam iznio na sastanku, jasno dajući do znanja šta sam o tome mislio tada i danas – kazao je Biden.

Dodao je da američki predsjednik ne može “šutjeti o pitanju ljudskih prava”.

Biden je ranije bio kritiziran zbog načina na koji je pozdravio saudijskog prijestolonasljednika – za kojeg su američke obavještajne agencije zaključile da je odgovoran za Khashoggijevo ubistvo u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018. godine.

– To pokazuje nivo intimnosti i udobnosti koja Mohammedu bin Salmanu pruža neopravdano iskupljenje koje je očajnički tražio – rekao je Fred Ryan, izdavač novina Washington Post u kojima je Khashoggi radio u vrijeme svoje smrti.

The Committee to Project Journalists također je rekao da su “zgroženi” Bidenovim “neuspjehom” da prijestolonasljednika pozove na odgovornost.

Kao kandidat za predsjednika 2019. godine, Biden je obećao da će tretirati kraljevstvo kao “izgnanika” zbog ubistva novinara, a njegova administracija je u početku rekla da će se baviti samo svojim direktnim kolegom, saudijskim kraljem Salmanom bin Abdulazizom.

Novinarka Al Jazeere Kimberly Halkett rekla je da su Bidenovi komentari novinarima imali za cilj “napraviti kontrolu štete” zbog kritika koje je dobio nakon što je odlučio posjetiti Saudijsku Arabiju. – Pokušao je očistiti ono što je očito bila mala katastrofa za odnose s javnošću – rekla je.

Putovanje američkog predsjednika u Saudijsku Arabiju dolazi usred napora da se ponovno uspostave odnosi Washingtona s Rijadom i dok se svijet bori s rastućim troškovima energije povezanim s ratom u Ukrajini jer je Saudijska Arabija jedan od najvećih svjetskih proizvođača nafte.

Saudijska Arabija inzistira na tome da je ubistvo Khashoggija lažna operacija koja se dogodila bez odobrenja ili znanja najviših dužnosnika, uključujući Mohammeda bin Salmana. Odbacuju i zaključke američkih obavještajnih agencija, a također kažu da  su osudili odgovorne za ubistvo.

Pišući u četvrtak za američki časopis Politico, saudijska ambasadorica u Washingtonu, Reema bint Bandar Al Saud, ponovila je “zgražanje” kraljevstva nad ubistvom, opisujući ga kao jeziv zločin, ali je rekla da to ne može definirati američko-saudijske veze.

Izvor: Al Jazeera

About The Author