Elon Musk želi blokirati zahtjev Twittera za ubrzanim suđenjem

Musk je početkom jula odustao od ponude za Twitter, osporavajući interne procjene kompanije o tome koliko lažnih računa ima na platformi

Elon Musk želi blokirati zahtjev Twittera za ubrzanim suđenjem

Elon Musk protivi se zahtjevu Twittera za brzim suđenjem zbog njegovog plana da raskine ugovor vrijedan 44 milijarde dolara za kompaniju društvenih medija. Dionice Twittera pale su oko jedan posto u produženom trgovanju.

U podnesku, Muskovi advokati rekli su da Twitterov “neopravdani zahtjev” da se slučaj spajanja požuri na suđenje za dva mjeseca treba odbiti.

Twitter je u utorak tužio Muska zbog kršenja ugovora o kupovini kompanije, tražeći od suda u Delawareu da naredi da se spajanje dovrši po dogovorenoj cijeni od 54,20 dolara po dionici.

Kompanija je tražila da suđenje počne u septembru jer se ugovor o spajanju s Muskom raskida 25. oktobra.

– Twitterov iznenadni zahtjev za brzim suđenjem nakon dva mjeseca odugovlačenja i zamagljivanja je njegova posljednja taktika za skrivanje istine o spam računima – stoji u Muskovom podnesku.

Muskovi advokati 8. jula su objavili da će on odustati od ugovora, tvrdeći da Twitter “krši više odredbi” ugovora i “čini se da je dao lažne i obmanjujuće izjave” kada je 25. aprila prihvatio Muskovu ponudu za kupovinu.

Obavijest je stigla jer Musk i njegov pravni tim osporavaju interne procjene Twittera da spam i lažni računi čine manje od pet posto njegovih korisnika.

Muskovi advokati kažu da je spor temeljan za vrijednost Twittera i iznimno intenzivan činjenicama te će trebati dosta vremena za pripremu zbog čega traže da suđenje bude 13. februara sljedeće godine ili kasnije.

Međutim, ako se suđenje toliko odgodi postoji zabrinutost da bi dogovor mogao propasti jer paket finansiranja duga koji su banke obvezale na kupovinu ističe u aprilu 2023. godine.

Izvor: FOX/Reuters

About The Author