Kazna za novinara u Crnoj Gori ocijenjena kao ‘kafkijanska’

Međunarodna novinarska udruženja osudila su presudu u Crnoj Gori kojom je istaknuti novinar Jovo Martinović optužen za trgovinu drogom, nazivajući taj čin crnim danom za slobodu medija

Kazna za novinara u Crnoj Gori ocijenjena kao ‘kafkijanska’

Zagovornici slobode medija osudili su presudu Višeg suda u Crnoj Gori kojom je poznati istraživački novinar Jovo Martinović osuđen na godinu dana zatvora zbog trgovine drogom.

U drugostupanjskoj presudi, istaknuti novinar proglašen je krivim za posredovanje u trgovini drogom, a oslobođen je optužbi za organizirani kriminal.

Kako je Martinović već proveo 15 mjeseci iza rešetaka u istražnom zatvoru od 2015. do 2017. godine neće se vratiti u zatvor.

Nakon donošenja presude, Martinović, koji je radio kao izvjestitelj za ugledne međunarodne medije, uključujući The Economist, Newsday, The Global Post i Financial Times, kao i BIRN, rekao je za BIRN da je očekivao osuđujuću presudu.

– Sud je odbio uzeti u obzir sve dokaze u moju korist tokom cijelog postupka, a što je najvažnije odbio je priznati da sam na dan hapšenja bio na novinarskom zadatku, što su svjedoci i potvrdili – rekao je Martinović.

Reporteri bez granica (RSF) nazvali su taj dan crnim za slobodu medija, dodajući da je Martinović osuđen usprkos očitom nedostatku dokaza.

– RSF će nastaviti podržavati novinara. Ovom kafkijanskom sudskom progonu koji traje pet godina mora se stati u kraj – dodali su iz RSF-a.

Međunarodni institut za štampu (IPI) pridružio se nekoliko drugih organizacija za slobodu medija i novinara izražavajući zaprepaštenje odlukom suda u Crnoj Gori da Martinovića proglase krivim.

– Iako je oslobođen optužbi za članstvo u zločinačkoj organizaciji i neće provoditi vrijeme u zatvoru zbog vremena već provedenog u istražnom zatvoru, imat će krivičnu evidenciju. Ova je presuda napad na istraživačko novinarstvo i na slobodu medija u Crnoj Gori – navodi IPI.

– Martinovićeva osuda je gruba nepravda, nakon gotovo pet godina sudskog progona samo zbog obavljanja svog posla – dodaje se.

Martinović je uhapšen u oktobru 2015. godine zajedno s još 17 osoba iz Crne Gore u zajedničkoj policijskoj akciji provedenoj s hrvatskom policijom. Proveo je gotovo godinu i pol u pritvoru prije nego što je pušten u januaru 2017. godine uoči suđenja.

U januaru 2019. godine, prvostepenom presudom, osuđen je na 18 mjeseci zatvora zbog trgovine drogom i članstva u zločinačkoj organizaciji. No, Žalbeni je sud u oktobru te godine ukinuo je presudu. Kao rezultat, naloženo je ponovno suđenje.

Novinar je uvijek insistirao da je kontakte s navodnim trgovcima drogom uspostavio samo kao dio svog legitimnog izvještajnog rada.

Mnogi su se sindikati medija i grupe za zaštitu prava složili, opisujući slučaj i presude ozbiljnim udarcem na novinarstvo i slobodu izražavanja te tražeći oslobađajuću presudu.

Izvor: Balkan Insight

About The Author