Jurova: Putin koristi laži da opravda rat

Mediji ne mogu biti tretirani kao još jedan biznis i moraju biti zaštićeni od ekonomskih i političkih pritisaka

Jurova: Putin koristi laži da opravda rat

Potpredsjednica Evropske komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jurova izjavila je da je informacioni rat dio rata u Ukrajini i da Rusija koristi propagandu kao oružje protiv Ukrajine i evropskih građana.

– Predsjednik Rusije Vladimir Putin koristi laži kao oružje da opravda rat i ubija nevine ljude – rekla je Jurova na konferenciji Slobodni evropski mediji u Gdanjsku.

Evropska komisija je zbog toga, podsjetila je Jurova, blokirala ruske medije Sputnjik i Rassia Today koji su “u srcu propagandne mašine”.

– Odluka da se zabrane ruski mediji donijeta je na osnovu činjenice da ih je osnovala i da ih finansira neprijateljska zemlja i agresor – rekla je Jurova, napominjući da je to privremena zabrana.

Dodala je da Komisija također sarađuje sa regulatornim tijelima i online platformama u borbi protiv Putinove ratne propagande.

Jurova je istakla da se uvijek zalaže za slobodu govora, ali da apsolutna zaštita te slobode mora da uzme u obzir i zaštitu istine.

– Moramo štititi sebe, a sloboda govora se može koristiti kao oružje protiv nas – rekla je Jurova.

Potpredsjednica EK je odbacila primjedbu da bi takav potez Evropske unije dao primjer drugim zemljama da odluče da zabrane neke strane medije.

– U Evropi branimo sebe i to se odnosi na sve autokrate. Ne mislim da oni čekaju primjer u EU da bi uradili nešto, to je besmislica – dodala je.

Istakavši da je važnost medija i sigurnost novinara danas još veća, Jurova je rekla da Evropska komisija preduzima mjere da podrži medije u Ukrajini.

Jurova je rekla i da je Rusima teško da se informiraju o ratu, posebno od kada je donijet zakon kojim se “kazivanje istine o ratu” kažnjava do 15 godina zatvora.

– Novinari ne ginu samo u ratnim zonama, nego i ovdje u EU. Zato je Komisija dala preporuke o sigurnosti novinara, tu je i Zakon o zaštiti od SLAPP tužbi i sada pripremamo Zakon o slobodi medija kako bi zaštitili medijsku nezavisnost i pluralizam – kazala je Jurova.

Potpredsjednica Komisije je istakla da mediji ne mogu biti tretirani kao još jedan biznis i da moraju biti zaštićeni od ekonomskih i političkih pritisaka.

Javne konsultacije o Zakonu trajat će do kraja marta, a Jurova je najavila da se njegovo usvajanje očekuje krajem juna ili u julu.

Izvor: EURACTIV

About The Author