Neizvjesna sudbina desetaka novinara u blokiranom Mariupolju

Najmanje 50 medijskih djelatnika i dalje su taoci u gradu koji je zbog direktnog granatiranja i napada ruske vojske dugo patio od nedostatka struje

Neizvjesna sudbina desetaka novinara u blokiranom Mariupolju

Evropska federacija novinara (EFJ) pozvala je međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Rusiju i prekine blokadu Mariupolja u Ukrajini. Humanitarna katastrofa velikih razmjera u ovom velikom gradu na istoku Ukrajine mora se izbjeći.

EFJ je podržao ukrajinske podružnice Nacionalni sindikat novinara Ukrajine (NUJU) i Nezavisni sindikat medija Ukrajine (IMTUU) u njihovim naporima da evakuiraju novinare i medijske djelatnike iz Mariupola, saopćili su iz EFJ-a.

Nakon niza neuspjeha zbog nepoštivanja primirja, evakuacije u Mariupolju su ubrzane jer su stanovnici ostali bez hrane i vode. Oko 20.000 ljudi u utorak je napustilo Mariupolj u 4.000 automobila.

Prema NUJU-u najmanje 50 medijskih djelatnika i dalje su taoci u gradu koji je zbog direktnog granatiranja i napada ruske vojske dugo patio od nedostatka struje, centralnog grijanja i vode. Iako je cjelokupna situacija i dalje zabrinjavajuća, EFJ je pozdravio uspješnu evakuaciju dvoje novinara iz Mariupolja.

– Naše kolege Irina Horbasyova i Serhiy Vaganov stigli su u Zaporožje, teritorij pod kontrolom Ukrajine. Napustili su Mariupolj u ponedjeljak poslijepodne i prenoćili u Berdjansku – izvjestila je prva tajnica NUJU-a Lina Kushch.

– Pobjegli smo iz pakla. Ruski okupatori uništavaju grad. Prvo bacaju bombe, a onda dovode zračne snage – kazali su novinari koji su dodali kako su u ponedjeljak od četiri do 13 sati izbrojali 21 zračni napad. Svaki ruski avion bacio je četiri bombe na Mariupolj.

Predsjednik NUJU-a Sergiy Tomilenko kazao je kako trenutno rade 24 sata dnevno na evakuaciji novinara iz ratnih zona te moraju odgovoriti na veliki broj hitnih zahtjeva.

NUJU pokušava stupiti u kontakt s ostalim kolegama i njihovom rodbinom. Zbog nedostatka struje, komunikacija i interneta civili su potpuno izolirani. Nisu uvijek upoznati niti svjesni mogućnosti koridora za humanitarnu evakuaciju, jer se informacije o evakuaciji prenose samo usmenim putem.

U sindikatu procjenjuju da je u posljednjih nekoliko sedmica oko 50 novinara i medijskih djelatnika uspjelo napustiti Mariupolj i tako se spasiti. No još se najmanje 50 novinara koji se kao taoci nalaze  u blokiranom gradu.

– Novi ratni zločini u Mariupolju moraju se izbjeći pod svaku cijenu – kazao je glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez te pozvao međunarodnu zajednicu da učini sve što je moguće kako bi omogućila evakuaciju hiljada civila i desetaka novinara koji su zarobljeni u tom velikom lučkom ukrajinskom gradu.

Izvor: EFJ

About The Author