Filipinske medijske grupe traže zaštitu nakon ubistva novinara

Filipini imaju jedno od najliberalnijih medijskih okruženja u Aziji, ali i dalje su jedno od najopasnijih mjesta na svijetu za novinare

Filipinske medijske grupe traže zaštitu nakon ubistva novinara

Filipinski novinar je upucan dok se vozio glavnim gradom zemlje, saopćila je policija što je izazvalo osudu medijskih grupa i aktivista koji su njegovo ubistvo opisali kao udarac na slobodu medija.

Radijskog novinara Percivala Mabasu (63) ubila su dvojica napadača na vratima stambenog kompleksa u četvrti Las Pinas u Manili u ponedjeljak navečer, potvrdila je policija.

– To što se incident dogodio u metrou Manile ukazuje na to koliko su počinitelji bili drski i kako vlasti nisu uspjele zaštititi novinare kao ni obične građane – saopćeno je iz Nacionalne unija novinara Filipina.

Nacionalna policija je obećala da će provesti pravdu zbog napada. Vlada nije imala neposrednih komentara.

Novo ubistvo novinara dolazi nakon prošlomjesečnog kobnog napada na radijskog novinara Reya Blanca u središnjim Filipinima.

Filipini imaju jedno od najliberalnijih medijskih okruženja u Aziji, ali i dalje su jedno od najopasnijih mjesta na svijetu za novinare, posebno u provincijama.

Najmanje 187 ubijeno je u posljednjih 35 godina na Filipinima, prema međunarodnoj organizaciji Reporteri bez granica, uključujući 32 ubijena u jednom incidentu 2009. godine.

Mabasina porodica nazvala je njegovo ubistvo “zločinom” i zatražila da se “njegove kukavičke ubice privedu pravdi”.

Grupa za ljudska prava Karapatan opisala je novinara kao “jednog od najžešćih govornika istine u zemlji”.

Videozapisi na Mabasinom YouTube kanalu, koji ima 216.000 pretplatnika, pokazali su da je bio kritičan prema prethodnom predsjedniku i nekim politikama i dužnosnicima u sadašnjoj administraciji Ferdinanda Marcosa Jr.

– Ne odbacujemo mogućnost da bi pucnjava mogla biti povezana s žrtvinim radom u medijima – rekao je šef lokalne policije Jaime Santos.

Izvor: Reuters

About The Author