Otvoren konkurs za novinarske nagrade ‘Fetisov’

Publikacije moraju biti objavljene u štampanim medijima ili na medijskim web stranicama

Otvoren konkurs za novinarske nagrade ‘Fetisov’

Raspisan je konkurs za Novinarsku nagradu „Fetisov“ koja je ustanovljena s ciljem da oda priznanje novinarima za njihov doprinos promociji univerzalnih ljudskih vrijednosti i izuzetnog herojstva.

Nagrada se dodjeljuje u četiri kategorije: doprinos miru, doprinos građanskim pravima, istraživačko novinarstvo i ekološko novinarstvo.

I ove godine upućen je poziv novinarskim organizacijama i medijima da nominiraju novinare za ovu nagradu.

Prijavljeni radovi moraju biti objavljeni između 1. juna 2021. godine i 31. maja 2022. godine, a prijave se dostavljaju uz prijevod na engleski jezik.

Organizatori su saopćili da prvoplasirani, drugoplasirani i trećeplasirani u svakoj od kategorija dobija 100.000 CHF (114.241 USD), 20.000 CHF (22.248 USD) i 10.000 CHF (11.124 USD).

Rok za prijave je 1. oktobar 2022. godine, i otvorene su za profesionalne novinare, odnosno predstavnike medija, strukovnih novinarskih organizacija (sindikati/udruženja) i slobodni novinari.

Za učestvovanje u konkursu moguće je kandidirati najviše tri priloga/serije izvještaja iz jedne novinarske organizacije/medijske platforme. Informacije o prijavljenima moraju biti navedene na engleskom jeziku.

Publikacije (priče/članci/izvještaji) koje učestvuju u nagradnom konkursu moraju biti objavljene u štampanim medijima (novine/časopisi) i/ili na medijskim web stranicama/izdanjima.

Na konkurs nije moguće prijaviti filmove, video i audio zapise kao zasebne radove.

Prijavnici je potrebno priložiti jednu objavu prema uputama na web stranici. Ako se na konkurs prijavljuje serija publikacija na jednu temu, one se moraju poslati u jednoj datoteci. Datoteka u prilogu mora biti u PDF formatu i ne smije biti veća od 10 Mb.

Prijavnici je potrebno priložiti potpisanu skeniranu kopiju dopuštenja autora za učešće u konkursu ukoliko prijavu podnosi treća osoba.

Ako je nominiranu publikaciju izradio tim autora, svaki od autora mora potpisati pismo saglasnosti.

Sve publikacije moraju biti dostavljene na engleskom jeziku. Publikacije na drugim jezicima osim engleskog bit će prihvaćene pod uvjetom da su popraćene prijevodom na engleski. Prijevod mora biti dostavljen u istoj datoteci kao i izvorna publikacija.

Prijevod mora biti urađen profesionalno i biti visoke kvalitete. Prijevod mora biti tačan i potpun; mora se provoditi u skladu s normama i standardima engleskog jezika.

Izvor: BH novinari/FJA

About The Author