U Hondurasu ubijen novinar Luis Alonso Teruel

Udruženje novinara zahtijeva se od policije brzu iscrpnu istragu, a od pravosudnih organa da kazne počinitelje i nalogodavce ubistva

U Hondurasu ubijen novinar Luis Alonso Teruel

Naoružane osobe napale su  novinara Luisa Alonso Teruela dok je bio u vozilu u Santa Bárbari. Nakon dojave, snage sigurnosti su ga odvezle u bolnicu, ali nije preživio.

Međunarodna federacija novinara osudila je taj novi čin nasilja nad medijskim djelatnicima i zajedno s Honduraškim medijskim društvom (APH) zahtijeva hitnu istragu kako bi se razjasnila odgovornost i motivi koji stoje iza tog zločina.

Novinara je u nedjelju grupa naoružanih ljudi izbacila iz vozila i ranila. Iako ga je lokalna policija uspjela živog odvesti u obližnju bolnicu, nije preživio. U manje od dva mjeseca, on je drugi novinar koji je ubijen u nasilnim okolnostima u Hondurasu.

Alonso Teruel bio je saradnik medija Pencaligüe Televisión, iz općine Atima, Santa Bárbara. Prema APH, i drugi novinari u tom području izrazili su strah za svoje živote zbog osuđivanja neselektivne sječe šuma, situacije koju je također istraživao Alosno Teruel.

U saopćenju APH zahtijeva se od Nacionalne policije brza iscrpna istraga, a od pravosudnih organa da kazne počinitelje i nalogodavce ovog ubistva.

– Neophodno je provesti istragu kako bi se hitno razjasnile okolnosti zločina protiv Luisa Alonsa Teruela kako bi se garantirala  pravda i izbjegla nekažnjivost, što je osnova na kojoj se održava kontinuitet nasilja nad novinarskim djelatnicima u drugim zemljama regije – naveli su iz IFJ-a.

Izvor: IFJ

About The Author