Radnici BHRT-a upozorili da može doći do prekida programa

Sindikat naglašava da su umjesto rješenja problema dobili produženje višegodišnje agonije i neizvjesnosti

Radnici BHRT-a upozorili da može doći do prekida programa

Samostalni sindikat radnika BHRT-a upozorio je da, ukoliko budu primorani iskoristiti svoja zakonska prava, može doći do prekida emitiranja programa, ali i ostalih telekomunikacijskih usluga i da će za to biti odgovorna državna i entitetska vlast, te poslovodstva sva tri javna emitera.

– U našim rukama su mikrofoni i kamere, okrenut ćemo ih sebi i našim pretplatnicima, obzirom da još nije adekvatno riješeno prikupljanje i naplata RTV takse, čime su oštećeni redovni pretplatnici RTV takse, kao i uposlenici Javnog servisa. Dovedeni smo pred zid, bez sredstava za isplate zarađenih plaća i naknada. Još uvijek nam nije uplaćen topli obrok koji je među najnižim u državi od samo sedam KM, kao ni kupon za prijevoz – navode iz Sindikata.

Zahvalili su svima na ogromnoj podršci za opstanak Javnog servisa BiH i njihovih radnih mjesta, međutim, ističu da iako su oni koji imaju ključeve za rješavanje tog problema pokrenuli neke aktivnosti, radnici BHRT-a do danas nisu osjetili ništa.

Naglašavaju da su umjesto rješenja problema dobili produženje višegodišnje agonije i neizvjesnosti, blokirane lične račune i egzistencijalnu krizu njih i njihovih porodica.

Kažu da je Upravni odbor Sindikata BHRT-u u stalnom zasjedanju i djelovat će u skladu sa zakonom ukoliko se u februaru ne počnu rješavati njihovi zahtjevi.

– Mi smo servis svih konstitutivnih naroda, bh. građana i ostalih, i iako smo u katastrofalnoj situaciji trudit ćemo se da tako i ostane. Uvjerili smo se do sada da ‘sit gladnog ne razumije’, a dovedeni smo na ivicu egzistencije i zahtijevamo da nas se plati za naš rad u skladu sa inflacijom i životnim standardom – dodaju iz Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

Izvor: Klix

About The Author