Objavljena jeziva posljednja poruka kanadsko-palestinskog novinara nestalog u Gazi

Prema izvještajima radnika humanitarnih organizacija kojima je Shouman pomagao, privele su ga izraelske trupe

Objavljena jeziva posljednja poruka kanadsko-palestinskog novinara nestalog u Gazi
Mansour Shouman

Podijeljena je zastrašujuća posljednja poruka koju je poslao kanadsko-palestinski novinar koji je prijavljen da je nestao u Gazi.

Mansour Shouman, otac petero djece, doselio se u Gazu iz Kanade 2022. godine s porodicom. Njegova supruga i djeca vratili su se u Kanadu nakon napada izraelske vojske na Gazu, ali Shouman je ostao kako bi pomogao izvještavati o tome šta se događa.

Zadnji put je stupio u kontakt sa svojim timom 21. januara i od tada niko nije čuo za njega, što je dovelo do zabrinutosti za njegovu sigurnost.

Shadi Sakr, volonter u Kanadi koji pomaže Shoumanu da objavi vijesti na internetu, rekao je da je novinar bio u gradu Khan Younisu na jugu Gaze i da mu je poslao video.

– Molim vas, vratite mi ovo brzo. Nemam puno vremena – rekao je Shouman na snimci.

Njegova majka je u emotivnom apelu snimila poruku u kojoj moli međunarodnu zajednicu da joj pomogne pronaći sina. „Molim vas, ako neko od vas zna bilo šta o njemu, pokušajte reći njegovom timu koji ga danonoćno traži”, kazala je.

Njegov nestanak dogodio se više od mjesec dana nakon što je Shouman za Independent izrazio zabrinutosti da izraelske snage napadaju palestinske novinare u Gazi, pri čemu je nekoliko njegovih kolega ubijeno u napadima.

Sklonivši se u šatoru pokraj porodilišta u bolnici Khan Younis Nasser, rekao je 19. decembra: “Ako Izrael misli da će nas, radeći nam ovo, natjerati da pokleknemo, varaju se“.

– Kao čovjek i kao musliman, instinktivno sam fokusiran na zaštitu i očuvanje života civila života u Gazi. Svaki dan kada nas Izrael napada, daje nam više snage da još više radimo za slobodu – rekao je.

Čak i nakon ovoliko napada, gladovanja, pothranjenosti, nestanka struje, gubitka voljenih, gubitka imovine, ljudi kažu „Alhamdulillah (hvala Bogu) jer se osjećamo kao da smo ovdje na pravoj strani historije”.

Prema izvještajima radnika humanitarnih organizacija kojima je Shouman pomagao, privele su ga izraelske trupe. Sakr je za CBC News kazao da su mu rekli su da su ga vidjeli kako napušta bolnicu Nasser kako bi otišao u Rafah i da ga je na putu uhapsila IDF.

Drugi član tima u Kanadi rekao je za Canadian Press da su tri očevidca rekla da su vidjela Shoumana kako ga je IDF odveo kada je napuštao Khan Younis i kada je krenuo u Rafah. The Independent nije uspio provjeriti te izvještaje.

Nestanak Shoumana izazvao je bijes i zabrinutost na društvenim medijima i na ulicama Kanade. Peticija kojom se zahtijeva trenutno oslobađanje Shoumana prikupila je više od 120.000 potpisa na internetu, dok su protesti koji zahtijevaju njegovo oslobađanje održani u Ottawi i Calgaryju.

Izvor: The Independent

About The Author