BHT1 I FTV: Hoćemo li ikad procesuirati negatore genocida?

Kako građani ocjenjuju rad aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH, zašto još nisu podignute optužnice protiv političara koji negiraju genocid, je li pravda dostižna u slučaju “Respiratori” – mnogo važnih i korisnih sadržaja u dnevnicima BHT1 i FTV-a

BHT1 I FTV: Hoćemo li ikad procesuirati negatore genocida?

 

BHT1: Prva godina državne vlade

  1. – 30. januar 2024.

KAKO GRAĐANI OCJENJUJU VIJEĆE MINISTARA? Godinu dana saziva aktuelnog Vijeća ministara BiH – što je dovoljno za analitički prilog o tome kako su radili ministri i ministrice. Analitičari uglavnom smatraju da je ovo Vijeće ministara bolje radilo od prethodnog, ali građani političarima nisu dali prolaznu ocjenu. Prilog sadrži izjave članova državne vlade, ali i građana koji imaju svoj način da dočaraju situaciju: „Ništa ne rade, samo nas vuku za uši! Leže, plata ide, idu na večere i ručkove, a sirotinja nek ispašta“, jedan je od komentara. Zajednička ocjena anketiranih je da ministri više vode računa o svom nego o interesima građana. Ovakvi prilozi uvijek najbolje ilustruju atmosferu koja vlada u javnosti i njenu percepciju rada ili nerada nadležnih.

REFORMA ZDRAVSTVA: Treba li nam reforma zdravstvenog sistema? Ovo pitanje u tematskom bloku otvara širi horizont svih problema i izazova te donosi i detalje o tome kakve usluge pacijenti imaju, a kakve bi one trebale biti. Građani kažu da ekonomija naše zemlje nije dovoljno jaka da podrži reformu zdravstva, a pojedinačni primjeri građana govore o tome kako u timovima porodične medicine uglavnom dobijaju dobre usluge.

KAKO DO BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA POLJOPRIVREDU? Da li i u kojoj mjeri poljoprivrednici u RS-u apliciraju na projekte dodjele bespovratnih sredstava i da li je to budućnost i novi potencijal kako bi poljoprivredni sektor u BiH napredovao. Priču o ovome donosi Ivana Trbić te načinje temu o otvaranju novih fondova EU-a i prilikama koje ti fondovi nude. Ovo je izuzetno korisna tema u kojoj reporterka donosi konkretne primjere korisnika ovakvih sredstava, te sve njihove izazove i dobre strane koje nude projekti za bespovratna sredstva. Za sve one koji žele na sličan način doći do finansijskih sredstava, ovo je prilog koji bi svakako mogao biti kao jedno kratko uputstvo gdje i kako treba djelovati.

Ocjena: 7

 

FTV: Negatori genocida

  1. – 30. januar 2024.

PRAVDA JE DOSTIŽNA? Pravosnažna presuda Suda BiH: Fadilu Novaliću, Fikretu Hodžiću i Fahrudinu Solaku 15 godina zatvora. Osuđeni su za presudu saznali uz medija, javlja FTV, te napominje kako je optužbi oslobođena Jelka Miličević, nekadašnja ministrica finansija FBiH. Advokati osuđenih žestoko protestiraju zbog prakse saznavanja sudskih odluka iz medija te najavljuju apelacije. U ovom izvještaju je nedostajalo da se hronološki poslože sva dešavanja koja su vodila do podizanja optužnice.

ZALOG ZA BUDUĆNOST: Izrael se oglušio na presudu Međunarodnog suda pravde da mora spriječiti genocid, te nastavlja žestoke napade na Pojas Gaze. Na ovu vijest se nadovezuje tematski prilog: u svijetu je 27. januara obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, a na ovaj dan je u Potočarima potpisana muslimansko-jevrejska mirovna inicijativa. FTV odlično ovu temu uklapa u kontekst današnjice: ako je historija učiteljica života, mi nismo dobri učenici. Podsjećaju na to kako je svijet rekao „nikad više“ –  prvo 1945. pa 1995. – ali masovna ubistva, ratovi, progoni i genocid dešavaju nam se i danas. Ovo je odlična priča koja povezuje prošlost i sadašnjost i daje zalog za budućnost, a sve kroz prizmu osude onoga što gledamo u Gazi.

SJAJNA MUZAFERIJA: Kad Dnevnik 2 otvori euforični komentator koji na engleskom jeziku prenosi ulazak u cilj naše skijašice Elvedine Muzaferije, onda sluti na dobro. Naša sjajna sportistkinja ispisala je historiju bh. skijanja te fantastičnom vožnjom u superveleslalomu u Cortini d’Ampezzo zauzela 14. mjesto i osvojila ogromnih 18 bodova u Svjetskom kupu u alpskom skijanju. Iako su detalji o njezinom uspjehu ostavljeni za sportske minute, i dalje ostaje pohvala da ovakav sjajan način otvaranja centralne informativne emisije puno znači, posebno kad uslijede minute u kojima nema puno razloga za radost.

Ocjena: 8

KOMPARATIVNA ANALIZA

Čak 15 minuta je FTV posvetio jednoj temi: rekordan je agrarni budžet u Federaciji BiH, kako će se utrošiti 175 miliona maraka? Mogu li poljoprivrednici očekivati veće poticaje? Gost Dnevnika FTV-a bio je Kemal Hrnjić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. U temi je sve: od institucionalnih planova i projekcija do glasova onih koji su najvažniji, poljoprivrednika koji imaju puno toga za reći nadležnim. FTV donosi, uz pregled situacije u Gazi, i važne informacije o protestima Izraelaca koji traže prekid napada na Palestince i smjenu vlade. Oba javna servisa donose tematske priloge o korupciji nakon vijesti da smo najkorumpiranija zemlja u regionu, a druga po korumpiranosti u Evropi, odmah nakon Rusije. Puno manje međusobnih optužbi o načinima finansiranja i raspodjele RTV takse primijetili smo u proteklih sedam dana na FTV-u i BHT1; nadamo se da je rješenje na pomolu i da će radnici obje medijske kuće uspjeti u svojoj nakani da budu dostojanstveno i prikladno plaćeni za svoj rad.

Plus sedmice

BHT1

Nakon svega što smo vidjeli i čuli proteklih mjesec dana vezano za tešku situaciju na BHT1 i ugroženu egzistenciju radnika, uredništvo se odlučilo za jedan dobar potez: predstavljanje svih vrijednosti pojedinačnih segmenata programa, odnosno ljudi koji svakodnevno proizvode sadržaje koji su ponekad podrazumijevajući za gledatelje, ali iza kojih stoji veliki trud uposlenih. Ovo je svakako odličan način da se skrene pažnja na vrijednosti svake redakcije ponaosob unutar velikog sistema koji sačinjava BHRT te na to kakav značaj njihovo djelovanje u javnom prostoru ima.

FTV

Negiranje genocida prisutno je u javnosti godinama, a nakon što je nekadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko stavio u zakonske okvire mjeru zabrane negiranja, podložnu kaznama, nije se puno promijenilo. I FTV na tom tragu donosi odličan prilog nakon vijesti o prvoj potvrđenoj optužnici državnog tužilaštva za veličanje ratnih zločinaca, i to protiv Vojina Pavlovića iz Bratunca. Ovo je bio signal uredništvu FTV-a da donese priču o zakonu o zabrani negiranja genocida koji je u pravosudni sistem stigao iz OHR-a i koji je dosad uglavnom bio mrtvo slovo na papiru. U centru priče su članovi udruženja preživjelih genocida i logoraša, te se napominje kako je procesuiranje zvaničnika u ovom kontekstu od velike važnosti.

Minus sedmice

BHT1

U cijelosti ćemo prenijeti vijest koja apsolutno ništa ne govori gledateljima: „Održana je konstituirajuća sjednica radnog tima u BiH za izradu plana reformi za provedbu plana rasta za Zapadni Balkan. Predsjedavajuća tima Borjana Krišto informirala je članove radnog tima o aktivnostima koje je proveo ad-hoc radni tim na pripremi inicijalne radne verzije dokumenta – plan reformi za BiH, koja je ranije upućena Evropskoj komisiji. Radi se o dokumentu koji sadrži četiri prioriteta: zelena i digitalna tranzicija, razvoj privatnog sektora i poslovnog okruženja, razvoj i zadržavanje ljudskog kapitala, i vladavina prava. Krišto je istakla kako bi u dijalogu sa EK u idućem razdoblju trebala biti usuglašena finalna reformska agenda u kojoj bi bile pobrojane sve reforme odnosno investicijski projekti i potrebna finansijska sredstva za njihovu provedbu.“ Mogli smo komotno bez ove informacije, jer ona ništa ne znači, ništa nam ne govori, ispunjava samo protokolarnu formu, prenošenje da se nešto desilo, bez ikakvog upliva uredništva ili novinara koji je ovo mogao iskoristiti da publici obrazloži o čemu je zapravo riječ.

FTV

Sve je dobro poredano: historijski budžet u FBiH (skoro 7,5 milijardi), minimalna plata koja iznosi 619 KM, a ona sanjana i obećavana od 1050 KM još na čekanju, postavlja se pitanje kako zaustaviti odlazak radnika iz zemlje, a gost Dnevnika 2 je Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH. I sve Nenadić objašnjava, dobijamo punu informaciju o problemima iz ugla poslodavaca, privrednika, ali je nedostajao ovdje uklon onih koji se ova tema najviše tiče – radnika, onih koji imaju najmanje glasa, i u javnom prostoru i u centrima moći koji odlučuju o njihovim životima.

 

About The Author