BH novinari: Neprihvatljivi su pokušaji Novalića i Hodžića da kriminaliziraju medije

Pozvali su medije i novinare u BiH, naročito u Sarajevu, da, poštujući javni interes, svojim izvještajima o finalnoj odluci Suda BiH u vezi sa aferom Respiratori doprinose vladavini prava

BH novinari: Neprihvatljivi su pokušaji Novalića i Hodžića da kriminaliziraju medije

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju društveno neprihvatljivim, manipulativnim i pravno neutemeljenim pokušaje Fadila Novalića, bivšeg premijera Federacije BiH, da pojedinim novinarima i medijima delegira odgovornost zato što je pravomoćno osuđen na četiri godina zatvora u sudskom postupku pred Sudom BiH, vođenom za slučaj visoke korupcije.

U saopćenju za javnost BH novinari navode kako je Novalić, nakon objave informacije o presudi osuđenima u aferi Respiratori, pokrenuo neprimjerenu hajku i brutalnu političku kampanju protiv Harisa Šertovića, novinara Federalne televizije (FTV) i Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

– Optužio ih je da su mu “napakovali aferu” u vezi s kupovinom respiratora i nezakonitim trošenjem javnog novca, te da je on sam “žrtva politički montiranog procesa”. Slične optužbe na račun medija iznio je trećeoptuženi Fikret Hodžić, što je na društvenim mrežama preraslo u ozbiljnu i sigurnosno opasnu kampanju protiv FTV-a i CIN-a, govor mržnje i huškanje. Toj kampanji su se, nažalost, pridružili i visoki dužnosnici SDA – dodaju u saopćenju.

Upravni odbor BH novinara, ističu, daje punu podršku novinarima FTV-a i CIN-a, koji su informacije o sudski utvrđenoj odgovornosti i zatvorskim kaznama za glavne aktere afere Respiratori objavili u javnom interesu, poštujući pravo građana da budu informirani o pitanjima koja se tiču načina trošenja javnog novca i zaštite općeg zdravlja u doba pandemije Covid-19.

U tom kontekstu, BH novinari su ocijenili neutemeljenim pokušaje Novalića i Hodžića da kriminaliziraju medije i novinare, te da orkestriranom političkom hajkom na društvenim mrežama, krivnju prebace na druge.

– Prihvatamo lično nezadovoljstvo Fadila Novalića i Fikreta Hodžića kao i njihovu potrebu da javno komentiraju presudu, uključujući i javnu kritiku samog sudskog postupka. To međutim ne znači da i Novalić i Hodžić, pomognuti infrastrukturom SDA i radi zaštite vlastitih interesa, mogu ciljano izlagati sigurnosnim rizicima novinare i klevetati urednike samo zato što su objavili pravosnažnu sudsku presudu. Ako nastave u tom pravcu, BH novinari će poduzeti institucionalne i zakonske mjere zaštite svojih kolegica i kolega u medijima – najavili su.

Pozvali su medije i novinare u BiH, naročito u Sarajevu, da, poštujući javni interes, svojim izvještajima o finalnoj odluci Suda BiH u vezi sa aferom Respiratori doprinose vladavini prava, a građanima ponude objektivne informacije i širi uvid u činjenice na osnovu kojih je donesena pravomoćna presuda.

Izvor: Oslobođenje

About The Author