Ruska medijska grupa pod kontrolom Prigožina se zatvara nakon pobune

Državna agencija za nadzor komunikacija Roskomnadzor blokirala medijske kuće povezane s Prigožinom

Ruska medijska grupa pod kontrolom Prigožina se zatvara nakon pobune

Medijski holding Jevgenija Prigožina će se zatvoriti, rekao je direktor jednog od njegovih izdanja, naglašavajući sve lošiju sudbinu šefa plaćenika sedmicu dana nakon sloma kratke pobune koju su organizirali njegovi borci Wagner grupe.

Prema dogovoru koji je zaustavio pobunu, Prigožinu, bivšem savezniku predsjednika Vladimira Putina, dopušteno je otići u egzil u Bjelorusiju, a njegovim ljudima dat je izbor hoće li mu se pridružiti, integrirati u ruske oružane snage ili se vratiti kući.

Patriot Media, čije je najistaknutije glasilo bila novinska stranica RIA FAN, zauzela je izrazito nacionalističku, prokremaljsku uređivačku liniju, dok je također pozitivno izvještavala o Prigožinu i njegovoj Wagner grupi.

– Objavljujem našu odluku o zatvaranju i napuštanju informacijskog prostora zemlje – rekao je direktor RIA FAN-a Jevgenij Zubarev u videu objavljenom na računima holdinga na društvenim mrežama, ali nije naveo razlog za takvu odluku.

Ruski list Kommersant izvijestio je da je državna agencija za nadzor komunikacija Roskomnadzor blokirala medijske kuće povezane s Prigožinom, ne navodeći pojedinosti.

Ruski mediji također su izvijestili da je raspuštena “tvornica trolova” koju je Prigožin navodno koristio za uticaj na javno mnijenje u stranim zemljama, uključujući Sjedinjene Američke Države.

U svojoj video objavi, Zubarev je pohvalio rezultate Patriot medije, rekavši da su odbranili i Prigožina i Putina od napada antikremaljske opozicije, uključujući zatvorenog Putinovog kritičara Alekseja Navaljnog.

Grupa Patriot radila je “protiv Alekseja Navaljnog i drugih predstavnika opozicije koji su istinski pokušali uništiti našu zemlju”, rekao je.

Unatoč neuspjeloj pobuni, ruske vlasti nisu službeno zabranile Wagner grupu, ali Putin je u utorak rekao da će se istražiti finansije Prigožinove ugostiteljske kompanije. Rekao je da su Wagner i njegov osnivač primili gotovo dvije milijarde dolara od Rusije u protekloj godini.

Wagnerovi ljudi vodili su neke od najkrvavijih bitaka u 16-mjesečnom ratu u Ukrajini, a u svojim redovima imali su na hiljade bivših zatvorenika regrutiranih iz ruskih zatvora.

Grupa je osnovana 2014. godine nakon što je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim i počela podržavati proruske separatiste u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas.

Izvor: Reuters

About The Author