EU ne smije izgubiti iz vida važnost usvajanja zakona protiv SLAPP-a

Cilj SLAPP tužbi je natjerati novinare, aktiviste ili zviždače na autocenzuru

EU ne smije izgubiti iz vida važnost usvajanja zakona protiv SLAPP-a
Foto: Media.ba

Eksplozija koja je prije pet godina rasturila automobil naše majke u trenu joj je ugasila život. Ali 43 tužbe za klevetu s kojima se suočavala nastavile su se protiv nje kao da još uvijek sjedi za stolom i tipka svoju nedjeljnu kolumnu, napisao je u pismu suosnivač Fondacije Daphne Caruana Galizia i sin tragično ubijene malteške novinarke Andrew Caruana Galizia.

– Naša majka bila je Daphne Caruana Galizia, malteška novinarka koja je razotkrila najveće i najsloženije korupcijske afere koje je zemlja ikada vidjela. U mjesecima koji su prethodili njezinu ubistvu, suočila se s kampanjom pravnog uznemiravanja u obliku tužbi za klevetu koje su protiv nje pokrenuli političari i njihovi poslovni saradnici – podsjetio je.

Cilj ovih tužbi nikad nije bila pobjeda za tužitelje, nego da se novinarka slomi. Nakon njezine smrti, zajedno s njezinim zamrznutim bankovnim računom, djeca su naslijedila građanske slučajeve protiv nje, a njihov glavni svjedok je bio mrtav.

Ubrzo su saznali da su se drugi novinari, medijske kuće i aktivisti širom Evrope suočavali s jednako ozbiljnim – i jednako neozbiljnim – pravnim prijetnjama kao odmazdom za njihov rad u javnom interesu.

Ove uvredljive slučajeve, poznate kao “strateške tužbe protiv učešća javnosti”, ili SLAPP, su tužbe koje obično podnose bogati i moćni tužitelji. Njihov je cilj natjerati optuženike – obično novinare, ali i aktiviste ili zviždače – na autocenzuru, ugrožavajući pravo javnosti da zna kako se upravlja zemljom.

Zajedno s drugim grupama civilnog društva djeca ubijene novinarke osnovali su Koaliciju protiv SLAPP tužbi u Evropi koja sada broji više od 100 organizacija članica, uključujući Fondaciju Daphne Caruana Galizia. Učinili su to jer Evropa hitno treba snažne mehanizme zaštite protiv tih tužbi, uključujući zakon na nivou cijele Evropske unije.

Godine 2018. Věra Jourová, tadašnja evropska komesarka za pravosuđe, obećala je porodici da će EU donijeti zakone kako bi se spriječilo da se vrste prijetnji s kojima se suočavala Daphne Caruana Galizia koriste protiv bilo kojeg drugog novinara ili javnog nadzornika.

U aprilu 2022. godine Jourová je najavila mjere protiv SLAPP-a, uključujući nacrt zakona koju je nazvala “Daphnein zakon”. Ovaj nacrt zakona bio je napredak jer je postavio minimalne standarde za zakonodavstvo protiv SLAPP-a u svim državama članicama EU.

Uključuje zaštitne mjere i pravne lijekove za rješavanje tih tužbi. To je uključivalo mehanizam ranog odbacivanja (koji sudu omogućuje da odbaci drsko neozbiljne zahtjeve u ranoj fazi postupka), režim sankcija protiv onih koji podnose uvredljive tužbe i zaštitne mjere za one koji su na udaru SLAPP-a.

– Ipak, početkom juna, vlade u Vijeću EU dogovorile su “opći pristup” pregovorima o direktivi koji uklanja ključne elemente izvorne inicijative Evropske komisije. Tragedija kompromisa Vijeća o “Daphninom zakonu” nije samo u tome što poražava njegov duh ili izdaje obećanje dato našoj porodici, već i to što ono što je ostalo od njega ne bi zaštitilo našu majku – napisao je.

Očekuje se da će nacrt EU zakona biti finaliziran do kraja ove godine. Uoči završnih pregovora o tekstu, države članice trebale bi poštovati svoju međunarodnu obavezu slobode izražavanja i učešća javnosti te usvojiti, barem, zaštitu izvornog prijedloga najavljenog prošle godine.

– “Daphnein zakon” mora opravdati svoje ime – SLAPP tužbe bi uništile našu majku sporije, ali jednako sigurno kao bomba koja joj je okončala život – zaključio je u pismu.

Izvor: Financial Times

About The Author