Kljaić: Društvene mreže gurnule su u drugi plan osnovne postulate novinarstva

Izraz „Twitter diplomatija“ dobio je ironičnu konotaciju, prije svega zbog Donalda Trumpa, jer se stvari od globalnog značaja na skučen način prvo pojavljuju na Twitteru

Kljaić: Društvene mreže gurnule su u drugi plan osnovne postulate novinarstva
Foto: Blog ideacafe

Društvena mreža Twitter, osim za građane, važan je kanal komunikacije za političare širom svijeta, ali je istovremeno i izvor informacije za novinare. Novinarima, društvene mreže daju slobodu, koju njihov medij, ograničen određenim konceptom i uređivačkom politikom, ipak isključuje.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu Veselin Kljajić kaže da su društvene mreže u potpunosti promijenile novinarstvo, na dobar, ali i loš način jer su neke osnovne postulate novinarstva gurnule u drugi plan.

– U drugi plan gurnuti su najvažniji novinarski arhetipovi, izvori, provjeru, preciznost, tačnost i potpunost, u borbi da budete prvi, u borbi za klikove, a kroz klikove u borbi za reklame. U borbi za publiku, idete u senzacionalizam i u neke stvari koje nisu pravo novinarstvo – istaknuo je.

Naglasio je da pravilo da se povjerenje teško stiče, a lako gubi važi i na društvenim mrežama, ali da je nezgoda što se to često zloupotrebljava.

– Da biste mogli da vjerujete društvenim mrežama, morate vjerovati onome ko se na društvenim mrežama pojavljuje. Ističem primjer New Yorka, publika im vjeruje i plaća da ih čita na društvenim mrežama zato što su pravili najmanje kompromisa oko sadržaja i zato što su se trudili da sačuvaju povjerenje čitalaca – kazao je Kljajić.

Ističe da političari u Srbiji ne koriste društvene mreže na pravi način, da je takva praksa tek u začetku, ali je napravljen značajan pomak u posljednjih nekoliko godina.

– Pitanje je i da li političari imaju pravo da na takav način i tim rječnikom govoriti na društvenim mrežama, mislim da nemaju. S druge strane, Google je nedavno promijenio pravila kojima je političarima proširio prostor u kojem mogu da se kreću. Mislim da to neće donijeti ništa dobro – dodao je.

Smatra da je izraz „Twitter diplomatija“ dobio ironičnu konotaciju, prije svega zbog Donalda Trumpa, jer se stvari od globalnog značaja na skučen način prvo pojavljuju na Twitteru.

– To se prelilo po cijelom svijetu, a u Srbiji je dobilo drugu dimenziju. Twitter je u Srbiji u padu jer je postao poprište sukobljavanja mišljenja na često vrlo neprikladan način, s rječnikom koji ne odgovara ljudima u javnom prostoru – istaknuo je profesor Kljajić.

Izrazio je bojazan da će upotreba rječnika koji na ivici ili čak preko ivice govora mržnje, izazvati posljedice koje niko ne želi.

Izvor: Cenzolovka/RTS

About The Author