UNS I DNKiM I DALJE TRAŽE NESTALE NOVINARE

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) jučer su, petu godinu za redom, na mjestu gdje su novinari oteti, na putu Velika Hoča – Zočište u opštini Orahovac, postavili obilježje na srpskom i albanskom jeziku: “Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih.” Spomen obilježje nestalim kolegama do sada je rušeno […]

UNS I DNKiM I DALJE TRAŽE NESTALE NOVINARE

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) jučer su, petu godinu za redom, na mjestu gdje su novinari oteti, na putu Velika Hoča – Zočište u opštini Orahovac, postavili obilježje na srpskom i albanskom jeziku: “Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih.”

Spomen obilježje nestalim kolegama do sada je rušeno četiri puta, a odgovorni nikada nisu pronađeni.

UNS i DNKiM ponovo traže od Euleksa, Unmika, Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije i Suda za ratne zločine na KiM, da pokrenu i obnove istrage i javnom kampanjom i kroz instituciju zaštićenih svjedoka potaknu pojedince da progovore o zločinima nad novinarima.

Đuro Slavuj i Ranko Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha. Prema podacima porodica posljednji put su viđeni u Velikoj Hoči, u prijepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vrijeme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova. Automobil u kojem su bili, plava Zastava 128, nikada nije pronađen.

Do danas porodice Perenić i Slavuj nemaju nikakve zvanične informacije o njihovoj sudbini.

UNS i DNKiM podsjećaju da nisu rasvjetljene ni druge otmice i ubojstva novinara na KiM. Ljubomir Knežević, novinar prištinskog “Jedinstva” i dopisnik “Politike” otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna u podnožju planine Čičavica. Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini. Dio posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca. Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini. Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, a medijskog radnika Mila Buljevića 25. juna 1999. godine nedaleko od izbegličkog centra u Prištini otela je OVK.

Među ubijenim novinarima na Kosovu i Metohiji su i novinari lista „Bota sot“ Bekim Kastrati (2001) i Bardilj Ajeti (2005). Ajeti je ubijen kod sela Bresalce nedaleko od Gnjilana. Ubijen je iz vozila u pokretu.

cenzolovka.rs

About The Author