Novinar ubijen na sjeveru Meksika

Novinar se našao u unakrsnoj vatri napada usmjerenog na policiju

Novinar ubijen na sjeveru Meksika
Foto: CNN / Ilustracija

Novinar koji je vodio Facebook stranicu s vijestima ubijen je u gradu San Luis Rio Colorado na sjevernoj meksičkoj granici, kada se našao u unakrsnoj vatri napada usmjerenog na policiju.

Jesús Gutiérrez vodio je Notiface Prensa Digital De San Luis, Facebook stranicu koja je sadržavala preporuke za lokalne kompanije kao i lokalne vijesti. Notiface je potvrdio njegovu smrt, napisavši u znak počasti “mislimo da su ubili najboljeg novinara”.

Tužitelji u sjevernoj pograničnoj državi Sonora rekli su da je Gutiérrez razgovarao s policajcima, kada je na njih pucano iz vatrenog oružja. U pucnjavi je ubijen jedan policajac dok su tri ranjena, a Gutiérrezova smrt bila “kolaterala” tokom napada na policiju.

San Luis Rio Colorado, smješten preko puta Yume u Arizoni, najpoznatiji je kao pogranični grad u koji Amerikanci odlaze po jeftine recepte i stomatološke usluge. No sve je više na meti narkokartela.

Najmanje još tri novinara ubijena su do sada ove godine u Meksiku, koji je postao jedno od najsmrtonosnijih mjesta na svijetu za novinare izvan ratne zone.

Samo u proteklih pet godina, Odbor za zaštitu novinara dokumentirao je ubistva najmanje 52 novinara u Meksiku. Prošle godine Meksiko je bio jedno od najsmrtonosnijih mjesta na svijetu za novinare, odmah iza Ukrajine.

Izvor: AP

About The Author