Indijski fotoreporter Danish Siddiqui ubijen u Afganistanu

Pulitzerovu nagradu za fotografiju osvojio je za rad na dokumentiranju nasilja s kojim se suočila mijanmarska manjinska zajednica Rohingya

Indijski fotoreporter Danish Siddiqui ubijen u Afganistanu

Indijski fotoreporter Danish Siddiqui, dobitnik Pulitzerove nagrade, ubijen je u Afganistanu, potvrdio je ambasador te zemlje u New Delhiju.

Siddiqui, glavni fotograf novinske agencije Reuters u Indiji, bio je na zadatku u Afganistanu kad je ubijen.

On se nalazio u konvoju afganistanskih snaga koji je upao su talibansku zasjedu u blizini ključne granične stanice s Pakistanom, ali indijska vlada nije odmah reagirala te je nejasno koliko je drugih poginulo u napadu.

Afganistanski ambasador u Indiji Farid Mamundzay rekao je da ga je duboko uznemirila vijest o “ubistvu prijatelja”.

Siddiqui je sarađivao s Reutersom više od deset godina, a 2018. godine osvojio je Pulitzerovu nagradu za fotografiju zajedno s kolegom Adnanom Abidijem i još pet osoba za njihov rad na dokumentiranju nasilja s kojim se suočila mijanmarska manjinska zajednica Rohingya.

Nedavno su njegove fotografije masovnih sprovoda postale viralne i donijele mu globalnu pohvalu i priznanje.

Siddiqui je bio na zadatku pokrivanja sukoba u regiji Kandahar, dok Sjedinjene Američke Države povlače svoje snage iz Afganistana prije roka od 11. septembra koji je naredio predsjednik Joe Biden.

Talibani su kontrolirali Afganistan od sredine 90-ih do američke invazije 2001. godine i optužuju se za teška kršenja ljudskih prava.

Izvor: BBC

About The Author