Na čelo ključnog regulatora medija u Albaniji izbrana politička osoba

Medijske organizacije ozbiljno su zabrinute zbog pristranosti nove predsjedavajuće, koja je bliska saradnica premijera Edija Rame

Na čelo ključnog regulatora medija u Albaniji izbrana politička osoba

Evropska federacija novinara (EFJ) pridružila se partnerima Brzi odgovor na slobodu medija (MFRR) izražavajući duboku zabrinutost zbog buduće nepristranosti i nezavisnosti albanske Agencije za audiovizualne medije (AMA) nakon izbora bliske saradnice vladajuće Socijalističke stranke za voditeljicu medijskog regulatora.

Naime, vlada i njezini saveznici glasali su bez prisutnosti opozicionih zastupnika u parlamentu za imenovanje Armele Krasniqi za predsjedavajuću AMA, utjecajnog regulatornog tijela za televiziju i radio u zemlji.

Medijske organizacije ozbiljno su zabrinute zbog pristranosti nove predsjedavajuće, koja je bliska saradnica premijera Edija Rame, a prethodno je radila kao njegova direktorica komunikacija.

Krasniqi je veći dio života radila za Socijalističku stranku i trenutno je na čelu državne novinske agencije koja se suočila s optužbama za političku pristranost.

Prema albanskom zakonu o medijima, AMA mora biti politički nezavisna, a nepristrano vodstvo takvih regulatornih tijela presudno je za održavanje povjerenja javnosti u medije i jačanje profesionalnih standarda.

Sloboda medija duboko je povezana s regulatornom odgovornošću, jer se ovlasti za sankcioniranje navodnih kršenja zakona o medijima i odlučivanje o dodjeli dozvola za emitiranje moraju primjenjivati ​​pošteno.

– Imenovanje stranačke osobe s dugogodišnjim vezama s vladajućom strankom, u nedostatku glasova opozicije u parlamentu, stoga riskira ozbiljno potkopavanje vjerodostojnosti i legitimiteta AMA-e, kao i šire povjerenje u albanske mesije – stava su potpisnice.

Umjesto da traži konsenzus oko vodstva AMA-e, Socijalistička stranka je ubrzala glasanje unatoč hitnim pozivima i Evropske unije i Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) da se izbor odloži za novi parlament koji će biti biran u septembru.

Odluka o imenovanju politički povezane osobe proturječi je preporukama Venecijanske komisije za jačanje nezavisnosti AMA-e. Umjesto da usvoji ove preporuke i stvori veće zaštitne mjere, vlada je napravila korak unazad.

Pozvali su stoga vladu da nastavi s provedbom preporuka Venecijanske komisije u vezi s AMA-om i takozvanim “paketom protiv klevete”, koji ostaje na dnevnom redu parlamenta.

Izvor: EFJ

About The Author