Izvršni direktor Googlea najavio još otpuštanja ove godine

U septembru 2023. godine kompanija je imala 182.381 zaposlenika širom svijeta

Izvršni direktor Googlea najavio još otpuštanja ove godine

Izvršni direktor Googlea Sundar Pichai rekao je zaposlenicima da očekuju nova otpuštanja u kompaniji u vlasništvu Alphabeta, javio je The Verge pozivajući se na interni dopis.

Pichai je u dopisu rekao da su ovogodišnja otpuštanja bila neophodna kako bi se pojednostavile neke radnje i povećala brzina u nekim područjima, navodi se u izvještaju.

Ovaj potez pokazuje da će se smanjenje broja radnih mjesta nastaviti ove godine, jer kompanija želi staviti u funkciju softver umjetne inteligencije i dodati automatizaciju za određene poslove.

– Ova otpuštanja nisu na nivou prošlogodišnjih smanjenja broja radnih mjesta i neće dotaknuti svaki tim. Imamo ambiciozne ciljeve i ulagat ćemo u velike prioritete ove godine – obavijestio je Pichai sve zaposlenike u dopisu.

Predstavnik Googlea potvrdio je za Reuters da je e-mail poslan svim zaposlenicima, ali je odbio otkriti daljnji sadržaj dopisa.

Prošle sedmice Google je rekao da će otpustiti nekoliko zaposlenika u svojim jedinicama glasovnog asistenta, hardverskim timovima odgovornim za Pixel, Nest i Fitbit, timu za prodaju oglašavanja, kao i u timu za proširenu stvarnost.

U januaru 2023. godine Alphabet je najavio planove za ukidanje 12.000 radnih mjesta, ili šest posto svoje globalne radne snage. U septembru 2023. godine kompanija je imala 182.381 zaposlenika širom svijeta.

Izvor: Reuters

About The Author