Ponekad se čini da je zločin biti Palestinac u Češkoj

Agencija Anadolija donosi tekst o razmjerama cenzure propalestinskih glasova u Češkoj

Ponekad se čini da je zločin biti Palestinac u Češkoj
Foto: Pixabay

Yara Abu Aataya, dizajnerka sadržaja iz Praga, poznata je po svojim dostignućima kao svestrana kreatorka sadržaja i dizajnerka stakla.

Ali, danas je ne slave već cenzuriraju u češkim medijima, njeni intervjui se brišu sa online news-stranica, izostavljaju iz televizijskih emisija, a novinarka koja ju je intervjuirala ostala  je bez posla.

Sve zato što je u svojim javnim medijskim nastupima osudila izraelsku agresiju u Gazi.

“Ponekad se osjećam kao da me moj palestinski identitet čini kriminalcem u očima mnogih u Češkoj. Nikad nisam mislila da će neko dobiti otkaz samo zbog intervjua”, rekla je umjetnica rođena u Gazi za Anadolu. „U češkoj štampi postoji antipalestinska agenda, koja nije čak ni suptilna.”

Lokalni sajt Novinky.cz objavio je intervju sa Abu Aatayom 10. decembra. Ali, u roku od dva sata od objavljivanja na mreži, tekst pod naslovom „Češko-palestinski umjetnica Yara Abu Aataya: Ljudi selektivno biraju kome će dati sažaljenje“, naglo je povučen.

Ovaj medij otišao je i korak dalje, otpustivši reporterku priče, Magdalenu Matouskovu, zbog njene propalestinske poruke.

“Rekli su mi da je intervju bio propalestinski i da ne žele da više pišem za njih. Objasnili su da tekst nije ujednačen s ostalim vijestima koje imaju”, otkrila je Matouskova u intervjuu za češki medij Voxpot.

Cenzura Palestine

Razlozi za smjenu Matouskove kasnije su potvrđeni u izjavi urednika vijesti:

“Članak uopće nije trebao biti objavljen. Bio je to neprofesionalan posao urednika, koji nisu odgovorili na očigledne gluposti koje je sagovornica iznosila, ali i urednika koji je to ispravio naknadnim objašnjenjima, što smatram nedostatnim.”

Daleko od izolovanog incidenta, ova epizoda je dio onoga što se čini kao energična proizraelska uređivačka politika u češkim javnim i privatnim medijima koja je zabranila palestinske glasove, kaže Yasar Abu Ghosh, naučnik iz Praga.

“Postoji eksplicitna politika koja obeshrabruje uzimanje u obzir mišljenja vlasti Gaze”, rekao je Abu Ghosh, član fakulteta na Odsjeku za antropologiju na Univerzitetu Charles, za Anadolu.

U međuvremenu, zvanične informacije i tvrdnje sa izraelske strane uživaju povjerenje kao da dolaze od “institucije demokratske države”, dodao je.

Abu Aataya, dizajnerka sadržaja, nije se suočila samo s cenzurom na privatnim medijima, već i na javnom servisu CT24.

Intervju koji je dala, a koji je čak uključivao i telefonski razgovor sa njenom rodbinom u Gazi u jeku rata, nije emitovan i ona je potpuno „izrezana“ iz emisije bez prethodne najave.

“Na početku intervjua su me pitali mogu li nazvati nekoga iz Gaze. Rekla sam im da nemaju struju i da su im baterije prazne, ali pokušat ću. Da su šanse 50/50 da će se neko javiti.”

“Moja tetka se javila i pričala mi oko pet minuta šta se dešava u Gazi. Sve je bilo na spikerfonu. Mislila sam da je dobro, možda će tako i češka publika saosjećati s nama. U vrijeme emitovanja emisije, cijela moja porodica u Pragu napeto je gledala samo da bi saznala da smo moja tetka i ja izbačeni iz programa. Potpuno.”

Kada je Abu Aataya pitala uredništvo zašto su to uradili, CT24 je odgovorio nakon 49 dana.

“Situacija na Bliskom istoku je veoma turbulentna, pa je iz tog razloga koncept izvještaja mijenjan tokom cijele sedmice”, navodi se i dodaje da su urednici emisije  „izvještaj finalizirali neposredno prije emitovanja emisije.”

Umjetnica rođena u Palestini smatrala je ovo produžetkom “jednostranog izvještavanja o sukobima na Bliskom istoku”.

Proizraelski glasovi dominiraju češkim medijima

Ghosh je izrazio iznenađenje što su mainstream češki mediji podesili politički stav u skladu sa zvaničnom izraelskom perspektivom i da ne vide tekuću institucionalizovanu cenzuru protiv palestinskih glasova.

“Oficijelni češki mediji označavaju palestinske žrtve kao ‘umrle’, dok izraelske žrtve nazivaju ‘ubijenim’. Ovo prilično osvjetljava asimetriju. Ali, to čak i nije tema u javnom diskursu. Ipak, postoje novinari koji su kritični prema utišavanju palestinskih glasova, ali su povezani sa malim medijskim kućama s ograničenim dosegom”, elaborirao je on.

Farid Sabri, novinar sa sjedištem u Danskoj sa ekspertizom o izvještavanju evropskih medija o južnoj Aziji i Bliskom istoku, rekao je da su češki mediji skloni slijediti zvaničnu pro-izraelsku poziciju, da su ušutkali ne samo palestinske nego i nezavisne glasove koji su kritični prema Izraelu.

Nedavno je češki premijer Petr Fiala proglasio svoju zemlju „glasom Izraela u Evropi“. On se čak zalagao za premještanje češke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

 

Izvor: Middle East Monitor, https://www.middleeastmonitor.com/20240117-sometimes-it-feels-criminal-to-be-a-palestinian-in-czech-republic/

About The Author