RTRS I BNTV: Oprečni izvještaji o Drašku Stanivukoviću

RTRS je odmah krenuo s oštrim kritikama novog banjalučkog gradonačelnika. BNTV ga, pak, prati na dnevnoj osnovi

RTRS I BNTV: Oprečni izvještaji o Drašku Stanivukoviću

RTRS: Ko je uvijek i za sve kriv? Političko Sarajevo! 

21. – 27. decembar 2020.

ISTUPI PUNI PATETIKE: Dnevni bilten o zdravstvenom stanju Milorada Dodika, koji je zbog Covida-19 hospitalizovan u UKC Banjaluka, punio je udarne minute dnevnika tokom protekle nedjelje. Iako se iz dana u dan ponavljalo da se Dodik osjeća dobro, sve to prenosio je još i reporter u direktnim javljanjima ispred UKC-a. A bio je tu i neizostavni Aleksandar Vučić, koji je svoju zabrinutost izrazio u poznatom, dobro uvježbanom istupu punom patetike.

SRBIJA ISPRED BiH: Gledatelji su do detalja informisani i o početku imunizacije u Srbiji, dok je stanje u BiH, inače brižljivo razdvojeno na entitete i Distrikt Brčko, ostalo uglavnom u domenu dnevnih statistika.  Očekivanja da će se otvoriti pitanje kada će cjepivo stići u Bosnu i Hercegovinu, pokazalo se uzaludnim.

PROTESTI U DOBOJU: Između građanskih protesta i onih koji su politički organizirani uvijek postoji jasna razlika. Ipak, nezadovoljstvo stranaka predvođenih SNSD-om, koje se protive svakoj mogućnosti ponavljanja izbora u Doboju, predstavljeno je tek kao spontani građanski skup. Jedini problem je bio što ga je predvodio aktuelni gradonačelnik Boris Jerinić, koji je na čelu SNSD-ove koalicije. Zašto CIK BiH još uvijek nije verifikovao izborne rezultate u Doboju, kao i šta se sve dešavalo u tom gradu na dan izbora, u izvještaju nije spomenuto.

TRAGEDIJA MIGRANATA: Sramota oko postupanja s migrantima nakon raspuštanja kampa Lipa ide na obraz kako vlastima BiH, tako i međunarodnim organizacijama koje imaju dužnost brinuti se o njima. Iako su novinari Dnevnika 2 donijeli nekoliko izvještaja o dešavanjima na području Unsko-sanskog kantona, ni u jednom od njih nije iskazan ni trun empatije prema patnjama tih ljudi. Što se najbolje potvrdilo isticanjem izjave predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije da su „migranti prije svega sigurnosni, a tek onda humanitarni problem“.

Izdvojeno

Izvještaj o proslavi Božića, koji katolički vjernici slave 25. decembra, mjesto je našao u tridesetoj minuti Dnevnika. Ovo izdvajamo kako bismo po ko zna koji put ukazali na uređivačku politiku javnog servisa RS-a, koja bi trebala biti i politički, ali i nacionalno i vjerski neutralna. No iz godine u godinu svjedočimo upravo suprotnom. Stoga i podsjećamo da za sve pravoslavne vjerske praznike na desku prezentera stoje prigodni aranžmani s upaljenim svijećama, da su vijesti o tim praznicima u udarnim terminima dnevnika, što svjedoči o krajnje neravnopravnom tretmanu vjernika konstitutivnih naroda u RS-u.

Ocjena: 1

BNTV: Televizija koja je poslušno usvojila Dodikove spinove i narative

21. – 27. decembar 2020.

SVE O IKONI: Afera „Ikona“ bez sumnje će još neko vrijeme biti u žiži bh. javnosti. Novinari Dnevnika su gledatelje upoznali s nizom reakcija koje su nakon višednevne šutnje uslijedile iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i rukovodstva SNSD-a.

I za razliku od RTRS-a, otvorili su temu o tome zašto se od javnosti prikrivaju podaci o „stvarnom vlasniku ikone“ i kako su došli u njen posjed, kako bi se stavila tačka na ovaj skandal. Iz serije izvještaja o ovoj temi izdvajamo onaj o dolasku ambasadora BiH u Rusiji Željka Samardžije u Sarajevo (25. decembar) nakon što je našoj ambasadi u Moskvi rusko ministarstvo vanjskih poslova ikonu vratilo. Drskost s kojom se ambasador Samardžija odnosio prema upitima novinara o tome da li je on ikonu sa sobom donio u BiH, najbolje ilustruje svu bahatost i netransparentnost domaćih političara prema javnosti.

POVRŠNO O INZKU: Najavljeni odlazak Valentina Inzka s funkcije visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH zaslužio je daleko sadržajniju analizu od one koja je urađena u Dnevniku 26. decembra. Sagledavanje cjelokupnog mandata visokog predstavnika samo kroz komentare predstavnika SDS-a i PDP-a odaje sliku krajnje površnosti.

Ocjena: 4

Komparativna analiza

Draško Stanivuković je i zvanično preuzeo funkciju gradonačelnika Banjaluke. RTRS je u startu krenuo s oštrim kritikama prvih poteza prvog čovjeka najvećeg grada RS-a, ukazujući da u ekonomskom smislu oni neće donijeti uštede u gradskom budžetu. BNTV je pak o Stanivukovićevim aktivnostima počeo izvještavati na tragu dnevne hronike. Nadamo se da će i jedna i druga medijska kuća dati Stanivukoviću priliku da se snađe na novoj funkciji, umjesto da ga, prije nego je išta uradio, kude ili u stopu prate kao reality zvijezdu.

About The Author

Plus sedmice


RTRS
Nijedan izvještaj.

BNTV
Nedjelja iza nas donijela je i male, ali značajne pomake u radu pravosuđa u Republici Srpskoj. Članovi grupe Pravda za Davida (Sofija Grmuša i Aleksandra Vranješ) dobili su sudski spor protiv Ministarstva unutrašnjih poslova RS. Osnovni sud u Banjaluci presudio je da su im narušena na Ustavu utemeljena građanska prava na slobodu okupljanja i kretanja i da su time bili izloženi nezakonitoj diskriminaciji. Novinari BNTV-a podsjetili su javnost i na 25. decembar 2018. godine: na brutalnost policije i prekomjernu upotrebu sile prema građanima Banjaluke koji su se okupili u znak protesta zbog nasilnog uklanjanja simbola javnog komemoriranja ubistva Davida Dragičevića, koje ni do danas nije dobilo sudski epilog.

Minus sedmice


RTRS
Neukusno i neprimjereno dijeljenje žrtava katastrofalnog potresa u Banovini po njihovoj nacionalnoj pripadnosti. Takav način rada u drugi plan je krajnje nepotrebno bacio i činjenicu da je RTRS poslao ekipe u mjesta pogođena potresom i sve informacije koje su tamo prikupili.

BNTV
Apsolutno ignorisanje diplomatske afere oko ukrajinske ikone koju je Milorad Dodik darovao ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu, na koje smo ukazali u prethodnom monitoringu, zamijenila je serija izvještaja u kojima se nastojalo cijeli slučaj relativizirati. Kao na pokretnoj traci, smjenjivala su se saopštenja iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, zvaničnika RS-a i vrha SNSD-a, kustosa i povjesničara koji su se upinjali da dokažu da sporna ikona Svetog Nikole nije kulturno blago Ukrajine, odnosno da je riječ o serijskom proizvodu beznačajne materijalne, ali „velike emotivne vrijednosti jedne banjalučke porodice“. Porodica je imala „žarku želju„ da ikona bude darovana Lavrovu. Koja je to porodica, odnosno zašto se njen identitet prešućuje ako je cilj bio sprati ljagu s Milorada Dodika, niti su njegovi glasnogovornici pojasnili niti su novinari RTRS-a pitali. Umjesto toga, već spomenuti kustosi, povjesničari i RTRS-ovi dežurni politički analitičari iz Beograda, kao i predsjednica RS-a, krenuli su u kontraofanzivu. I u već viđenom maniru, za sve optužili „političko Sarajevo“, federalne medije, ministricu vanjskih poslova BiH Biseru Turković i Ambasadu Ukrajine u našoj zemlji za produkovanje lažnih vijesti. S dva cilja: da neutraliziraju „međunarodni skandal koji su izazvali Šefik Džaferović i Željko Komšić odbijajući da se sastanu s ruskim šefom diplomatije i naruše neraskidive bratske odnose RS-a i Rusije“.

BNTV
Politički narativ uspostavljen u bh. entitetu Republika Srpska, u kojem se gotovo uvijek navodi „Republika Srpska i BiH“ ili „u RS-u i BiH“, ušao je i u novinarske izvještaje. Iako se u najavama priloga koji tretiraju tematiku od interesa za cijelu državu navodi da je u pitanju Bosna i Hercegovina, novinari vrlo često u izvještajima jasno potcrtavaju “RS i BiH“. Posljednji primjer bilježimo u Dnevniku 26. decembra koji se bavio neizvjesnošću stizanja cjepiva i početkom imunizacije protiv Covida-19 u našoj državi.