RTRS I BNTV: Ko je smjestio Miloradu Dodiku?

U dnevnicima RTRS-a nije se moglo čuti šta je predsjednik Republike Srpske rekao beogradskom novinaru o porodici Đoković, ali je do u detalj preneseno njegovo saopćenje povodom tog slučaja

RTRS I BNTV: Ko je smjestio Miloradu Dodiku?
Foto: Slobodna Bosna

RTRS: Najvažnije je prešutjeti najvažnije

  1. april – 2. maj 2023.

USIJANA ATMOSFERA: Odluka Ustavnog suda BiH kojom je van pravne snage stavljen zakon o knjiženju državne imovine na Republiku Srpsku, a potom i izjave stranaka probosanskog bloka te hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva kojima se negira teza Republike Srpske da je pitanje državne imovine uređeno Dejtonskim sporazumom, poslužile su Miloradu Dodiku i strankama vladajuće koalicije da političku scenu u državi dovedu do usijanja.

U konačnici, održana je i posebna sjednica Narodne skupštine RS, a od po ko zna koji put najavljenih odluka o secesiji manjeg entiteta sve se svelo na niz usvojenih zaključaka izglasanih podrškom poslanika vladajuće većine. U izvještajima u dnevnicima koji su prethodili skupštinskom zasjedanju, a potom i sa same skupštine, podvlači se, uz ostalo, kako zaključci na snagu stupaju dan nakon usvajanja.

ŠTA SVE NOVINARI PREŠUĆUJU: Novinari svjesno javnosti prešućuju da zaključci nemaju pravno obavezujući karakter, da se sudija Ustavnog suda BiH iz RS-a može, ali i ne mora povući, te da će se odluke o vraćanju nadležnosti iz domena odbrane, indirektnog oporezivanja i pravosuđa umjesto u ranije utvrđenim rokovima donositi „kada se za to steknu uslovi“. Ovu vrstu političkog zaokreta, koja je temelj ozbiljne medijske analize, RTRS, očekivano, ne otvara.

Šta je o porodici Đoković pred početak emisije „Oko“ RTS-a novinaru u neformalnom razgovoru kazao Milorad Dodik, gledatelji Dnevnika nisu čuli. Umjesto toga, u gruboj zamjeni teza, Dodik optužuje RTS za zasjedu i nesanicu, nastoji nemušto „ispeglati stvar“ novim hvalospjevom na račun porodice najboljeg tenisera na svijetu. Ali uzalud mu „vađenje“, šteta je već počinjena. Stoga je još žalosnije nastojanje uredništva Dnevnika da prešućivanjem sakrije od javnosti riječi predsjednika Republike Srpske.

KLJUČNA FIGURA: I ova nedjelja potvrdila je da je Milorad Dodik ključna figura Dnevnika RTRS-a. Novi primjer bilježimo 27. aprila. Tri najvažnija izvještaja u prvih devet minuta i u svakom u fokusu njegove izjave i komentari. Nakon domaće politike bavio se i međunarodnim odnosima. Od ponovnog insistiranja na priključenju Bosne i Hercegovine inicijativi Otvoreni Balkan, do hvalospjeva ekonomskom razvoju Kine.

LIČNE OPSERVACIJE: „Kulminiralo sarajevsko proljeće“, „drama u Sarajevu“, „pod okriljem noći krenulo podmićivanje“, „Trojka vabila većinu“, „protivnici nametanja izbora nove Vlade Federacije BiH na ulici tekbirali“… Ovo je samo dio onog što je sadržavao izvještaj Branke Kusmuk u vezi s izborom nove federalne vlade. Tako je ključni događaj kojim je konačno stavljena tačka na konstituisanje izvršne vlasti u FBiH ostao u potpunoj sjeni komentara i ličnih opservacija RTRS-ove novinarke.

Identičan pristup bilježimo i u „izvještaju“ o suđenju optuženima za ratne zločine u slučaju „Dobrovoljačka“. Umjesto da gledateljima saopšti u kojoj se fazi suđenje nalazi, Kusmuk, zabavljena vlastitim sarkazmom na dužinu trajanja postupka, ni ovaj put ne donosi ključne činjenice niti na jasan način argumentuje svoje tvrdnje.

Republika Srpska ne priznaje Christiana Schmidta kao visokog predstavnika i neće objaviti nametanje izmjena Krivičnog zakonika RS kojim se predviđa sankcionisanje podmićivanja tokom izbornog procesa.

No imaju li se u vidu sve manipulacije izbornim rezultatima i izbornim procesom u RS-u tokom prošlogodišnjih opštih izbora, malo je vjerovatno da bi  aktuelna entitetska vlast prihvatila da krivično goni one koji kupuju naklonost birača.

U kakvoj su pravnoj vezi pripadnici paravojnih formacija takozvane vojske Srpske krajine sa bh. entitetom Republika Srpska i njenim pravnim sistemom? Ovo pitanje neminovno se nameće nakon što je Milorad Dodik najavio da će se pripadnicima tih formacija priznati ista prava kao i pripadnicima Vojske RS. Obećanje je dato uz obilježavanje vojno-redarstvene akcije Bljesak u kojoj su pripadnici hrvatske vojske i policije oslobodili područje Zapadne Slavonije. Koje Hrvatska slavi, a Srbija i RS obilježavaju kao dan srpskog egzodusa.

Izdvojeno

Umjesto izvođenja radnika na ulice, rukovodstva granskih sindikata i Saveza sindikata RS okupila su se u Banjaluci prvog maja kako bi ukazali na „nezadovoljavajući položaj radnika u RS-u“. Pozivi na socijalni dijalog, potpisivanje opšteg kolektivnog ugovora na koji se čeka već sedam godina i veći minimalac izlizani su od upotrebe. Ali i sindikat je zadovoljio formu, a novinari RTRS-a samo rutinski o tome izvijestili gledatelje.

Ocjena: 1

 

BNTV: Kako zadržati mlade?

  1. april – 2. maj 2023.

ŠTA JE SKUPŠTINA ZAKLJUČILA: Jedan događaj i oprečno izvještavanje RTRS-a i BNTV-a o posebnoj sjednici Narodne skupštine RS na kojoj je glasovima većine usvojen set zaključaka bez obavezujućeg karaktera. Gledatelji su na to upozoreni uz objašnjenje pravnih eksperata, ali ih se podsjetilo da vlast na najgrublji način njima manipulira i obmanjuje ih, posebno najavljivanjem, a nikada provedenim ranijim zaključcima o vraćanju nadležnosti s BiH na RS, kao i prijetnjama secesijom.

PRAVOSUĐE I NERAD: Građani BiH nemaju ništa od konstatacija da se u BiH gotovo uopšte ne procesuira takozvana visoka korupcija. Pogotovo kada dolazi od nosioca pravosudnih funkcija. Izvještaj emitovan u Dnevniku 27. aprila tako je još jednom potvrdio da pravosuđe ovakvo kakvo jeste samo traži alibi za svoj nerad, a pravo i pravda zaobilaze strukture koje su u korupciju najviše uključene zbog političkih funkcija koje obavljaju.

ON SMISLIO RJEŠENJE: Milorad Dodik iz dana u dan doslovno zapanjuje javnost svojim stavovima. Sada je smislio novi način kako da zadrži mlade u RS-u. Odnosno da nevladine organizacije dio svojih grantova usmjere, teško je bilo razumjeti tačno kome, kako bi, osim što kritikuju odljev mladih ljudi, iste stimulisali da u BiH ostanu.

Jedan od načina da vlast RS-a zadrži mlade bilo bi jačanje privrede, jer prihodi u Federaciji BiH su u odnosu na RS veći za 130 posto. Brojevi su uvijek neumoljivi, ali Dodik i dalje tvrdi da Republika Srpska nije prezadužena i da je poželjna za strani kapital, dok investitori, čak i oni iz Srbije, novac radije ulažu u Federaciju nego u RS.

VLAST U FEDERACIJI: Profesionalno i sa svim bitnim činjenicama, novinarska ekipa BNTV-a gledatelje je upoznala s odlukama visokog predstavnika kojima je deblokiran proces izbora nove Vlade Federacije BiH, ali i s protestima pristalica SDA i DF-a ispred federalnog parlamenta. Na taj način još jednom je RTRS-u očitana lekcija o tome kako bi novinari morali raditi svoj posao.

REPUBLIKA SRPSKA NIJE ZADUŽENA: Nema tog istupa u kojem predsjednik RS-a, entitetski premijer ili ministrica finansija ne uvjeravaju građane da Republika Srpska nije prezadužena. Ekonomski eksperti su drugačijeg mišljenja i tvrde da je ovaj bh. entitet na rubu bankrota. Kako u RS-u na naplatu ove godine stižu dugovanja od 1,2 milijarde KM, analitičari podvlače da će ona teško biti servisirana. Stoga se sve glasnije čuju stavovi da priče o otcjepljenju i novom ratu služe kako bi se građani zaplašili i kako bi im se pažnja skrenula s egzistencijalnih pitanja.

Međunarodni dan rada, 1. maj, širom svijeta obilježili su protesti: od Francuske, gdje građani i radnici vode povijesne bitke, preko Njemačke i Italije, pa do Južne Koreje i Japana. U RS-u su na proteste izašle vođe, uz neznatnu podršku članstva, Saveza sindikata RS i granskih sindikata, a radnici su se uglavnom odlučili za proslave. Ništa značajniji odaziv radnika nije bio ni u Federaciji BiH. Jedini pomak bilježi se u Brčkom gdje su radnici bolje uvjete rada i veće plate nakon 23 godine zatražili u Brčko Distriktu.

Izdvojeno

Tema koja se bavila pitanjem roditeljskog odsustva, odnosno situacijama u kojima otac umjesto majke odlučuje da se brine o novorođenčetu. Iako u BiH to još nije u značajnoj mjeri zaživjelo, očevi koji su tu ulogu preuzeli svjedoče o pozitivnim iskustvima izlaska iz tradicionalnih uloga u odgoju i brige o djeci.

Ocjena: 6

Komparativna analiza

Dok RTRS nastavlja s praksom selektivnog i neprofesionalnog izvještavanja o bitnim političkim dešavanjima u BiH i prenosi sve stavove Milorada Dodika o svim temama, uredništvo BNTV-a podredilo je  sadržaj emitovanih dnevnika ekonomsko-socijalnim pitanjima. Time smo još jednom svjedočili kako dva medija javnosti donose i dvije oprečne slike stvarnosti. RTRS onu o Republici Srpskoj kao boljem i uspješnijem entitetu i BNTV koji ukazuje na sve veće socijalno raslojavanje društva.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Sve što je o Miloradu Dodiku prešućeno na RTRS-u mogli su čuti i vidjeti gledatelji Dnevnika BNTV-a. Od izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da je od Dodika dobio saglasnost da prilikom dolaska u Derventu odlikuje pripadnike 103. Brigade HVO-a i da je tokom boravka imao osiguranje policije RS-a, do komentara o porodici Đoković tokom neformalnog razgovora s novinarom prilikom gostovanja na RTS-u.

Minus sedmice

RTRS

Neuspješan pokušaj pomoći i podrške da se Milorad Dodik izvuče iz krajnje neugodne situacije u koju se doveo komentarima o porodici Đoković tokom neformalnog razgovora s novinarom RTS-a. Prešućivanje onoga što je kazao, a detaljno prenošenje izjave kojom se „vadio“ iz cijele situacije, samo je jedan u nizu primjera poltronskog odnosa javnog servisa RS-a prema Dodiku.

BNTV

Pokret za restituciju, odnosno grupa građana iz Trebinja, održao je nove proteste u kojima zahtijeva da Vlada RS i lokalna zajednica odustanu od izgradnje bolnice na predviđenoj lokaciji. Tvrde kako je odluka nezakonita, pozivaju se na zakon, a isto navodi i novinar u svom izvještaju. No problem je što RS nema zakona o restituciji, pa se bolnica treba graditi na državnom zemljištu koje je u SRBiH prije više od šest decenija bilo predmet eksproprijacije.

About The Author