Preminuo srebrenički novinar Sakib Smajlović

Decenijama je pisao za brojne medije, a kako bi sačuvao uspomenu na brata, također novinara, koji je ubijen u ratu napisao je knjigu ‘Ko će javiti UBIJEN NOVINAR’

Preminuo srebrenički novinar Sakib Smajlović
Foto: N1

Sakib Smajlović, dugogodišnji bosanskohercegovački novinar, preminuo je danas u rodnom gradu od posljedica srčanog udara.

Smajlović je novinarski posao uspješno obavljao 40 godina, izvještavajući iz Srebrenice za brojne medije u Bosni i Hercegovini. Bio je višedecenijski dopisnik Oslobođenja, Dnevnog avaza, a jedno vrijeme je bio i v.d. direktora RTV Srebrenica.

O njegovom radu svjedoče brojna priznanja i nagrade. U svim redakcijama u kojima je radio bio je proglašen za novinara godine. Bio je dobar, mudar i miran kolega. Čovjek od kojeg ste imali štošta naučiti, ali i neko ko je s jednakom pažnjom upijao savjete mlađih generacija.

– Kada vaš rad bude prepoznat među kolegama s kojima radite, naravno da ću biti zadovoljan i sretan. Za mene ovo nije mala stvar, nego predstavlja dokaz dobrog rada i podstrek, ali i potvrdu da je način na koji sam dosada radio ispravan – kazao je jedne prilike nakon što je proglašen najboljim novinarom.

Sakibov brat, Kjašif Smajlović, bio je bosanskohercegovački novinar i dopisnik Oslobođenja, koji je prvi ubijeni novinar tokom rata u Bosni i Hercegovini. Ubijen je prilikom napada JNA i srpskih paravojnih formacija na Zvornik.

Prvo je zarobljen, i to 9. aprila 1992. godine u zgradi dopisništva. Smrskana mu je desna strana lobanje, od posljedica udaranja pisaćom mašinom, a polomljeni prsti na rukama. Nakon što je pretučen, izrešetan je sa šest metaka u predjelu srca i grudnog koša. Tijelo Kjašifa Smajlovića pronađeno je u junu 2016. godine u masovnoj grobnici Kazanbašča. Sahranjen je 1. oktobra 2016. u sarajevskom naselju Vlakovo.

Sakib Smajlović koji je preminuo na Svjetski dan slobode medija, za koje je i sam svojim radom dao značajan doprinos, kako bi sačuvao uspomenu na brata, napisao je knjigu „Ko će javiti UBIJEN NOVINAR“, koja je prevedena i na talijanski jezik.

Izvor: RadioSarajevo

About The Author