Twitter trajno zabranjuje uslugu ‘Politics For All’ za prikupljanja vijesti

Platforme društvenih medija uskoro će regulirati britansko regulatorno tijelo Ofcom, a medijske kuće će lobirati kako bi osigurale da njihov pristup publici bude zaštićen

Twitter trajno zabranjuje uslugu ‘Politics For All’ za prikupljanja vijesti
Foto: The Hill

Twitter je trajno zabranio popularnu uslugu prikupljanja vijesti ‘Politics For All’, što pokazuje da platforma društvenih medija ima značajnu moć da bez upozorenja liši publiku vijesti.

Glasnogovornik Twittera je rekao da je račun “suspendiran zbog kršenja pravila Twittera o manipulaciji platformom i neželjenoj pošti” i da mu neće biti dopušteno da se vrati.

‘Politics For All’, koju je osnovao 19-godišnji Nick Moar, brzo je rasla tokom posljednjih dvanaest mjeseci agresivnim prikupljanjem vijesti koje su objavile medijske kuće.

Njegovo razumijevanje onoga što će postati viralno na Twitteru privuklo je stotine hiljada sljedbenika, uključujući zastupnike i ministre u vladi.

Međutim, račun je također optužen za iskrivljavanje priča fokusiranjem na pojedinosti koje bi postale viralne. Mainstream novinari također su se žalili da njihovi novinski postovi prepuni emotikona često privukli više dijeljenja na društvenim mrežama nego objave medija koji su zapravo izvijestili o tim događajima.

Veliki broj pratitelja omogućio je da ‘Politics For All’ brzo poremeti cikluse političkih vijesti isticanjem priča koje bi inače mogle biti propuštene. Također je izgradio bazu obožavatelja – poput bivšeg fudbalera Manchester Uniteda Garyja Nevillea koji traži da se račun vrati.

Najavljena je žalba na ovu odluku, ali ostalo je nejasno kako će se to uraditi s obzirom da je u pitanju trajna suspenzija, a slično je urađeno prema bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Twitter je naveo da je suspenzija konačna i da se njegova pravila o manipulaciji platformom primjenjuju na korisnike koji “umjetno pojačavaju ili potiskuju informacije”. Konkretno ponašanje koje je dovelo do zabrane računa ‘Politics For All’ ostaje nepoznato.

Brisanje relativno popularne usluge prikupljanja vijesti moglo bi privući političko ispitivanje.

Platforme društvenih medija uskoro će regulirati Ofcom (vladino regulatorno tijelo i tijelo nadležno za tržišnu konkurenciju za radiodifuziju i telekomunikacije Ujedinjenog Kraljevstva) u skladu s zakonima o štetnosti na internetu, s najvažnijim novinarskim kućama koje će snažno lobirati kako bi osigurale da njihov pristup publici bude zaštićen.

Izvor: The Guardian

About The Author