RTRS I BNTV: I dalje ogromna razlika u kvalitetu

Plus nedjelje

RTRS
Izvještavanje o potrazi za ubicama sarajevskih policajaca.
BNTV
Izvještaj Milana Kovača koji je na primjeru nekada najveće govedarske farme u Bosanskoj krajini – Farmlend – donio sliku neuspješnih privatizacija u RS-u. Unatoč brojnim kreditima koje su privatni vlasnici te firme dobili od Vlade RS i silnim benefitima u sklapanju posla s Vladinim institucijama, firma je otišla  pod stečaj. A kada je stečajni upravnik s bivšim radnicima, koji su se nadali da će od prodaje pokretne imovine naplatiti svoja potraživanja, ušao u krug farme, jedino što su zatekli bile su prazne štale, hangari bez poljoprivredne mehanizacije i devastirana upravna zgrada. Jer sve što je vrijedilo, bivši vlasnik je ili odnio ili prodao.

Minus nedjelje

RTRS

Izvještaj Nataše Miljanović Zubac o zabrani izgradnje pravoslavne crkve na Rumiji, koju je donijela vlast Crne Gore. U najavi, prezenter navodi da je “četvorici srpskih intelektualaca zabranjen ulazak u Crnu Goru”, a Nataša Miljanović Zubac to niti jednom riječju ne spominje u izvještaju. Iako smo mogli čuti i izjavu predstavnika vlasti Crne Gore, gledateljima ostaje krajnja nepoznanica zašto je Rumija kao geografsko odredište predmet spora države i Srpske pravoslavne crkve. No, u cijelom prilogu dominiraju izjave zagovornika izgradnje crkve u kojima se izričito tvrdi da “iza toga stoje zapadne sile, natoizacija Crne Gore i crtanje karte velike Albanije”. Nataša Miljanović Zubac u zaključku navodi da “poznavaoci prilika u Crnoj Gori tvrde da iza svega stoji NATO alijansa”. Koji su to “poznavaoci prilika”, nije rečeno. Ali, to je uobičajena praksa RTRS-a.
BNTV
Nijedan izvještaj.

RTRS I BNTV: I dalje ogromna razlika u kvalitetu
Foto: Fena

RTRS je radikalno promijenio način na koji tretira dobojskog gradonačelnika, a iznenadili su i objektivnim izvještavanjem o potrazi za ubicama sarajevskih policajaca. BNTV pokušava relativizirati raskol u SDS-u

 

RTRS: Kako je Obren naglo postao pozitivac

29. oktobar – 4. novembar 2018.

ON I ONA: Čak i kada lider SNSD-a i novoizabrani član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne drži konferencije za novinare ili se ne pojavljuje u javnosti, za uredništvo Dnevnika 2 i dalje je ključna politička ličnost. U nedjelji iza nas stoga su u samom vrhu centralne informativne emisije čitani njegovi predugi razgovori za novinsku agenciju Srna. Izuzme li se da je u jednoj od njih saopštio ime kandidata za novog premijera RS-a, sve što je gledateljima prezentirano čuli su od izbora u više navrata.

Sada se osim Dodika, rame uz rame, u samom vrhu Dnevnika pojavljuje i aktuelna premijerka i novoizabrana predsjednica RS-a Željka Cvijanović, koja pak samo ponavlja izjave svog partijskog šefa.

A SAD NEŠTO SASVIM NOVO: Raskol u SDS-u, najvećoj opozicionoj stranci u RS-u, pažljivo je praćen u nedjelji iza nas. Povod je odluka Gradskog odbora SDS-a Doboj da se njegovi poslanici u RS-u i novoizabrani zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Obren Petrović opredijele za koaliranje sa SNSD-om. U to ime, uredništvo Dnevnika promijenilo je i način izvještavanja o samom Petroviću, koji je još gradonačelnik Doboja. Više se ne spominju ni njegovi nekada dobri odnosi s Ambasadom SAD-a u BiH, ni ulazak Doboja u Zajednicu turskih opština, ni sporovi s lokalnom boračkom organizacijom. Zbog kojih je, podsjećamo, do početka same ovogodišnje izborne kampanje, Petrović bio konstantno u krajnje negativnom svjetlu karakterisan u dnevnicima javnog servisa RS-a.

O DRUGIMA SVE NAJGORE, O SVOJIMA NI RIJEČI: Branka Kusmuk ponovo je, po ko zna koji put, izvještavanje o temama interesantnim za javnost ostavila u sjeni vlastitih opservacija. Riječ je o izvještaju o odluci Vijeća ministara BiH donijetoj na kraju mandata o novim benefitima predstavnika izvršne vlasti BiH. Riječ je o korištenju prava na avionske letove u poslovnoj klasi i smještaj u hotelima s pet zvjezdica. Branka Kusmuk državne ministre isključivo naziva  “odlazeći bh. reformisti” pa nabraja sve načine na koje su trošili, tvrdi, za vlastitu korist javni novac. Kao uporedan primjer, ali skromnosti, navela je predsjednike pojedinih evropskih zemalja. I to je veoma značajno. No voljeli bismo vidjeti da se Branka Kusmuk, ili neko od njenih kolegica ili kolega, istim problemom pozabavila i kada je u pitanju vlast RS-a. Ili barem predsjednik RS-a Milorad Dodik. Moglo se, makar iz podataka koji su javno dostupni, sabrati koliko je za samo posljednje četiri godine iz džepova građana izuzeto za njegov vozni park, putovanja, helikopter, ništkorisno plaćanje američkih lobista i armiju činovnika i savjetnika u njegovom kabinetu, za koje je teško utvrditi šta im je svrha osim da primaju plate.

POZITIVAN POMAK: Kao pozitivan pomak u emitovanim dnevnicima izdvajamo praćenje potrage za ubicama dvojice sarajevskih policajaca, posebno zbog rijetko viđene empatije kada je riječ o licima/žrtvama iz Federacije BiH.

Izdvojeno

Da je kojim slučajem u Banjaluku sletjela svemirska letjelica, vjerujemo da u udarnom terminu Dnevnika 2 ne bi taj događaj dobio veću pažnju nego što se to desilo nakon slijetanja prvog aviona kompanije Ryanair na aerodrom Mahovljani. Izvještaj je trajao šest minuta, nizali su se hvalospjevi o konačnom svrsishodnom otvaranju komercijalnih letova s banjalučkog aerodroma. A kako svečanost i nalaže, novinarima RTRS-a nije ni na pamet palo traženje odgovora na pitanje zašto u odnosu na, ako ne sarajeski, a onda makar tuzlanski aerodrom, Banjaluka u zračnom  saobraćajnom povezivanju s Evropom kasni niz godina. I ko je za to odgovoran?

Ocjena: 2

 

BNTV: Šta se dešava u SDS-u?

29. oktobar – 4. novembar 2018.

VIDLJIVO RELATIVIZIRANJE: Od političkih tema koje su gledateljima ponuđene u prošlonedjeljnim dnevnicima, navodimo upadljivo relativiziranje raskola u SDS-u, nastalog zbog sukoba oko koalicije sa SNSD-om. Ima li se u vidu činjenica da ova medijska kuća nikada nije ni pokušavala da sakrije naklonjenost SDS-u, kao i cijeloj opziciji u RS-u, ovo u neku ruku i ne čudi. No, istovremeno, nastojanjem da se evidentni problemi u ovoj stranci gurnu na marginu, teško da mogu biti od koristi onom njenom dijelu koji smatra da nema suradnje sa vladajućim blokom u RS-u, koga predvodi SNSD.

PITANJE MANDATARA: Još jedna tema iz domena politike bila je prisutna, a odnosi se na jasnu odluku SNSD-a da iz svojih redova da mandatara za sastav nove Vlade RS. Novinari Dnevnika prikupili su komentare onih koji daju podršku SNSD-u. Ključni koalicioni partner, DNS, sa svojim stavovima u javnost nije izlazio, pa izdvajamo da je šutnja čelnih ljudi te partije, koja je takođe pretendovala za premijersku poziciju, jasno i navedena u novinarskim izvještajima.

UBISTVO POLICAJACA: I novinari BNTV-a detaljno su izvještavali o istrazi vezanoj za ubistvo dva policajca u Sarajevu. Iz Dnevnika 29. oktobra izdvajamo i vijest o povratku u BiH Sakiba Alajbegovića, koji je kao jedan od članova posade broda koji je plovio pod švicarskom zastavom bio talac piratske otmice. Navodimo to iz razloga što su gledatelji, osim agencijske vijesti i detalja vezanih za oslobađanje otetih članova posade, imali priliku čuti i izjavu ambasadora BiH u Švicarskoj.

KLJUČNE TEME: Ipak, ključne teme kojima su se bavili novinari odnosile su se na sve veću nezaposlenost u BiH, nastavak ekonomskih migracija, rast troškova života te samim tim i pad životnog standarda građana. Izdvajamo, između ostalih, izvještaj Danine Milaković koja je donijela podatke o broju mladih, nezaposlenih lica u RS-u (kojih je 30 posto od 101.000 koji traže posao). I priče onih mladih koji su iz tih razloga napustili BiH, bilo da bi radili ili u inostransvu nastavili školovanje na master ili doktorskim studijima.

BNTV nastavlja da gledatelje svakodnevno izvještava o protestnim okupljanjima “Pravda za Davida” i dostupnim informacijama vezanim za tok istrage o ubistvu Davida Dragičevića koje se desilo u martu ove godine.

Izdvojeno

Prema mjerenjima gledanosti, koje obavlja za to   ovlaštena agencija u BiH, Dnevnik 2 BNTV-a sa šerom od 36,47 posto bio je i u oktobru najgledanija centralna informativa emisija u RS-u. Iza njega slijedi Dnevnik 2 RTRS-a sa šerom od 26,47 posto.

Ocjena: 7

Komparativna analiza

Iako je i dalje Dnevnik RTRS-a daleko od profesionalnih standarda izvještavanja i balansiranog pristupa svim političkim akterima, ipak bilježimo, barem u pojedinim izvještajima, pozitivne pomake. Što se Dnevnika BNTV-a tiče, ponovo kao pozitivan primjer izdvajamo nastavak izvještavanja o temama koje se odnose ne samo na svakodnevni život građana nego i na njihovu sumornu perspektivu koja je potkrijepljena statističkim podacima.

 

About The Author