RSF: Bez promjena u medijskim slobodama u BiH

Reporteri bez granica navode kako su novinari u boljem položaju u Sarajevu, nego u entitetu Republika Srpska

RSF: Bez promjena u medijskim slobodama u BiH
Foto: sigmund-AQTA5E6mCNU-unsplash

Na globalnom Indeksu slobode medija Reportera bez granica, Bosna i Hercegovina zauzima 64. poziciju od 180 zemalja i nalazi se kategoriji zemalja koje su označene kao problematične.

Indeks objavljen na Međunarodni dan slobode medija pokazuje kako su Sjeverna Makedonija i Crna Gora prednjače na Zapadnom Balkanu po medijskim slobodama. Iza Bosne i Hercegovine nalaze se Srbija i Albanija.

– S jedne strane, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Kosovo pokazuju pravi potencijal za promjenu. One su napredovale za 19, 24, odnosno za pet pozicija. Ali i u tim zemljama medijske slobode su ugrožene zbog strukturalnih problema – kazao je za Glasa Amerike predstavnik organizacije RSF-a Pavol Salaj.

U odnosu na prošlogodišnji Indeks, Bosna i Hercegovina je napredovala za tri pozicije, mediji djeluju u relativno povoljnom pravnom okruženju, ali u izuzetno nepovoljnom političkom i ekonomskom miljeu.

– Novinari se ne osjećaju zaštićeno dok rade svoj posao. Postoje velike razlike u slobodi medija i kvalitetu novinarstva širom zemlje – stoji u opisu Reportera bez granica za Bosnu i Hercegovinu.

Slično se kaže i u izvještaju State Departmenta o stanju ljudskih prava za 2022. godinu. State Department se osvrće i na tužbe za klevetu, navodeći da su podnosioci uglavnom javne ličnosti, političari, pravosudni funkcioneri i direktori javnih preduzeća koji traže visoke naknade.

Generalna sekretarica Udruženja BH novinari Borka Rudić kaže kako je u posljednjih godinu dana registrirana 99 različitih slučajeva na liniji za pomoć novinarima. Za 40 posto je poraslo nasilje prema novinarima, prenosi Capital.ba.

Rudić je govorila na događaju na kojem je predstavljeno istraživanje Medijske slobode u BiH 2023. Prema istraživanju koje je prenio Capital, više od 74 posto ispitanika u Republici Srpskoj smatra kako su neki napadi na novinare opravdani, dok su u Federaciji Bosne i Hercegovine bilo potpuno suprotni odgovori na isto pitanje.

Predsjednik Kluba novinara Banja Luka i urednik portala Capital.ba Siniša Vukelić je rekao da je stvoren ambijent u kojem novinari bukvalno strahuju za svoj život što je crveni alarm i znak za uzbunu.

Reporteri bez granica navode kako su novinari u boljem položaju u Sarajevu, nego u entitetu Republika Srpska.

U martu ove godine, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske su usvojili izmjene Krivičnog zakona prema kojima kleveta postaje krivično djelo, neprihvatajući domaće i strane kritike. Zakonske izmjene Krivičnog zakona RS treba da potvrdi Vijeće naroda RS.

Napadi na novinare su nastavljeni i ovoj godini. U martu ove godine, oštećeni su automobili dvojice novinara u Banja Luci. Ovaj incident je uslijedio nakon što je predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik novinare nazvao ‘spodobama’.

– Novinari su najčešće izloženi verbalnim prijetnjama i napadima, kao i povremenim fizičkim napadima – kažu Reporteri bez granica.

Vijeće za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini podsjetilo je javnost na izuzetno važnu ulogu medija. Tačna, provjerena i blagovremena informacija od velike je važnosti, kao i breme odgovornosti za svaku napisanu riječ, na koje su odgovorni novinari naviknuti pišući o korupciji, kriminalu, političkim i brojnim drugim malverzacijama.

– Danas se obilježava 30. godišnjica prvog Svjetskog dana slobode medija, koji je stvoren da podsjeti vlade na njihovu dužnost da podržavaju slobodu izražavanja – navode u saopćenju, istovremeno neprihvatljivim ocjenjujući nastojanja da se kleveta u BiH ponovo kriminalizira.

Izrazili su i zabrinutost zbog kontinuiranog rasta i sve češćih tužbi za klevetu protiv novinara jer to predstavlja korak unazad i nisu dobre namjere jer su mediji pokazali spremnost da sami naprave iskorak i da se bore za što više etičke standarde kroz primjenu Kodeksa za štampne i online medije.

Pozvali su građane da svojim reagiranjima na napade na novinare, na uskraćivanje informacija novinarima, kao i slanjem žalbi na netačno i neprofesionalno medijsko izvještavanje, budu nosioci borbe za slobodne i odgovorne, profesionalne medije, kao temelje slobodnom demokratskom društvu i životu.

Izvor: VoA/Vijeće za štampu BiH

About The Author