Srušen niz web stranica

Trenutno izgleda kao da su problemi lokalizirani, ali pogođene su web stranice širom Evrope i Sjedinjenih Američkih Država

Srušen niz web stranica

Brojne web stranice visokog profila, uključujući Amazon, Reddit i Twitch, prekinule su s radom. Web stranica domene britanske vlade – gov.uk – također je pala, kao i Financial Timesa, Guardiana i New York Timesa.

Pružatelj usluge Fastly, koji koriste mnoge glavne web stranice, riješio je problem te su naveli da postoje problemi s njihovom globalnom mrežom za dostavu sadržaja (CDN).

– Identificirali smo konfiguraciju usluge koja je globalno pokrenula poremećaj na našim POP-ovima (tačkama prisutnosti) i onemogućili tu konfiguraciju – naveli su.

Problemi su počeli oko 11 sati prije podne i trajali su sat vremena. Ostale pogođene web stranice uključuju CNN i web stranice za streaming Twitch i Hulu.

Fastly pokreće ono što je poznato kao “rubni oblak”, koji je dizajniran da ubrza vrijeme učitavanja web stranica, kao i da ih zaštiti od napada uskraćivanja usluge i pomogne im kad promet bude maksimalan.

Trenutno izgleda kao da su problemi lokalizirani, ali pogođene su web stranice širom Evrope i Sjedinjenih Američkih Država.

Slični su problemi u prošlosti utjecali i na Amazon Web Servis i Cloudfare, dvije druge velike kompanije za računarstvo u oblaku.

Neke su web stranice uspjele pronaći zaobilaženje problema, a tehnološka web stranica The Verge otvorila je Google Docs kako bi objavio vijesti, ali su zaboravili ograničiti one koji bi na njima mogli pisati, što je dovelo do niza zabavnih uređivanja i tweetova.

Hashtag “InternetOutage” ubrzo je bio u trendu na društvenim mrežama jer se otkrivalo sve više i više nedostupnih web stranica.

Jake Moore, cyber-specijalist u kompaniji ESET kazao je da je ovaj problem naglasio važnost i značaj velikih hosting kompanija i onoga što oni predstavljaju.

Stephen Gilderdale, viši direktor tvrtke Dell Technologies, rekao je da će se takvi prekidi dogoditi povremeno, ali da će biti rijetki i kratki.

Izvor: BBC

About The Author