Najstarije dnevne novine na svijetu prestale izlaziti nakon 320 godina

Na posljednjoj naslovnici novina pisalo je ‘320 godina, 12 predsjednika, 10 careva, dvije republike, jedna novina’

Najstarije dnevne novine na svijetu prestale izlaziti nakon 320 godina
Foto: markus-winkler-aB4BJSZoTTI-unsplash

Najstarije novine na svijetu – Wiener Zeitung sa sjedištem u Beču – u petak su objavile svoje posljednje dnevno printano izdanje nakon 320 godina, jer su novine, koje su u vlasništvu austrijske vlade, pretrpjele pad prihoda.

Wiener Zeitung – prvi put objavljen 8. augusta 1703. godine – prijeći će na internetsko izdanje s nadom da će u budućnosti imati mjesečno printano izdanje, navodi Associated Press. Također su ukinuli 63 radna mjesta, uključujući 35 uredničkih.

Novine su pretrpjele gubitak prihoda nakon što je novim austrijskim zakonom ukinuta naknada za objavljivanje pravnih saopćenja, što je za izdavača predstavljalo procijenjenih 18 miliona eura prihoda, piše Der Spiegel.

Thomas Seifert, glavni urednik Wiener Zeitunga, usprotivio se novom zakonu i istaknuo da odluka o prekidu dnevnog izdanja donosi “olujna vremena za novinarstvo”.

Posljednje izdanje novina sadržavalo je intervjue s Arnoldom Schwarzeneggerom i bivšim austrijskim kancelarima Franzom Vranitzkyjem i Wolfgangom Schüsselom.

Na posljednjoj naslovnici novina pisalo je “320 godina, 12 predsjednika, 10 careva, dvije republike, jedna novina”. U publikaciji se navodi da je Wiener Zeitung izlazio 116.840 dana.

Budućnost Wiener Zeitunga, koji je u vlasništvu austrijske vlade iako je uređivački nezavisan, godinama je upitna. Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je da podržava internetsko izdanje novina, ističući kako vjeruje da “rad i finansiranje novina nije odgovornost republike”, navodi Politico.

Osoblje Wiener Zeitunga napisalo je u aprilu da je Austriji “potrebnije nezavisno, objektivno i dobro utemeljeno kvalitetno novinarstvo sada više nego ikad”, ističući da zemlja ima samo 13 dnevnih novina.

List je također tvrdio da austrijska vlada “ne zna” hoće li Wiener Zeitung preživjeti novi zakon, sugerirajući da su neki vladini dužnosnici vjerovali da će “printani i online format biti uništeni”.

Titula najstarijih dnevnih novina na svijetu sada pripada Hildesheimu u Njemačkoj, publikaciji Hildesheimer Allgemeine Zeitung, koja je prvi put objavljena 24. juna 1705. godine, piše Der Spiegel.

Izvor: Forbes

About The Author