RTRS I BNTV: Brutalni napadi na Schmidta se nastavljaju

Politička scena nikada nije bila uzburkanija, a dvije vodeće televizije u Republici Srpskoj, svaka na svoj prepoznatljivi način, pratile su događaje koji bi mogli dramatično promijeniti sudbinu građana

RTRS I BNTV: Brutalni napadi na Schmidta se nastavljaju
Foto: Faktor.ba

RTRS: Dodik rekao da je Republika Srpska ekonomski stabilna

  1. juni – 2. juli 2023.

PRIJETNJA OTKAZOM: Očekivano, u fokusu svih dnevnika emitovanih u protekloj nedjelji bila je posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj je donesen zakon kojim se dezavuiše rad Ustavnog suda BiH u ovom entitetu. U već viđenom, i za javni servis RS-a uobičajenom maniru, u izvještajima slijepo se slijedio narativ vlasti, tačnije Milorada Dodika. Samim tim, državni Ustavni sud je „neustavna institucija“, a svim sudijama koji budu provodili njegove odluke zaprijećeno je otkazom s posla, zatvorskom kaznom te ukidanjem suda u kojem radi, pa time i ostankom bez posla svih zaposlenih.

Na ovakve prijetnje koje krše na Ustavu garantovanu trodiobu vlasti, javni servis bio bi dužan propitivati kuda one vode. Ali kako je RTRS tek glasnogovornik vlasti, nažalost i očekivano, novinari i uredništvo Dnevnika ne vide u njima ništa sporno.

SVJESNO OBMANJIVANJE: Valja ukazati i na svjesno obmanjivanje javnosti, pa je u više navrata ponovljeno da je izmjenama člana 39 Pravila o radu Ustavnog suda BiH omogućeno da sud zasjeda i odlučuje bez sudija iz RS-a. O svjesnom odbijanju Narodne skupštine RS da ne predloži novog sudiju u Ustavni sud BiH, o tome da se u spomenutom članu Pravila može odlučivati i bez ranijeg broja prisutnih sudija iz Federacije BiH, javnost se ne informiše.

Na brojne negativne reakcije koje su uslijedile kako od stranaka iz Federacije BiH, OHR-a, ambasada SAD-a i Velike Britanije te zvaničnika EU-a, Dodik je, kao mantru, ponavljao, a RTRS bespogovorno prenosio njegovu izjavu: “Džaba prijetite, nećemo odustati“.

ČOVIĆ PODRŽAO: Svoj obol dala je i Branka Kusmuk konstatacijom da ne razumije „histeriju iz Sarajeva“. U izvještaju sa sastanka lidera vladajuće koalicije na državnom nivou održanom u Konjicu, centralna figura bio je Dodik. Uz isticanje da je „Dragan Čović podržao odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH“.

Identičan način izvještavanja bilježimo i u reakcijama nakon što je visoki predstavnik međunarodne zajednice van snage stavio Zakon Narodne skupštine o zabrani objavljivanja odluka OHR-a u Službenom glasniku RS-a te Zakon o zabrani objavljivanja i provođenja odluka Ustavnog suda BiH u RS-u, i nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se sankcioniše ugrožavanje ustavnog poretka BiH.

RASKOŠ PRIMITIVIZMA: Očekivano, bio je to povod na novi napad na Christiana Schmidta. RTRS se potrudio da gledateljima prenese svu „raskoš“ Dodikovog primitivizma u načinu na koji se obraćao visokom predstavniku u javnosti.

REPUBLIKA SRPSKA EKONOMSKI STABILNA: Problem svih problema za RS su OHR i Ustavni sud BiH. U ekonomski stabilnom RS-u, samo pojedini mediji obmanjuju javnost da je ovaj entitet suočen s finansijskim problemima, tvrdi Dodik. Otuda je RTRS prešutio informaciju o kašnjenju majskih plata radnicima u javnom sektoru jer se, kako je navela ministrica finansija 29. juna, one mogu isplatiti do kraja tekućeg za prethodni mjesec!? RTRS prešutio je i podatak da su plate isplaćene bez uplata doprinosa, da je ista obaveza odgođena za 60 dana. I donio tek uzgrednu vijest o protestu čelnika sindikata policije, uprave i zdravstva, koji predstavljaju 55 hiljada radnika, jer Vlada nije ispoštovala sporazum o povećanju plata za 100 KM od 1. juna. Ili, kako je to poručila ministrica finansija, taj sporazum je imao dva dijela, pa eto jedan je ispoštovan, a drugi dio više ne važi.

Izdvojeno

Teško je i zamisliti da bi izvještaj o proslavi pravoslavnog Božića ili Vaskrsa na RTRS-u bio emitovan u 30. minutu Dnevnika. Podsjetit ćemo na to da je tokom tih praznika sadržaj dnevnika gotovo u cijelosti njima posvećen, a da ne spominjemo ikonografiju, zapaljene svijeće, potpuno neprimjerenu javnom servisu. Ali kako je RTRS javni servis još samo u nazivu, stoga je i izvještaj o proslavi Kurban-bajrama emitovan upravo u 30. minutu Dnevnika 28. juna.

Ocjena: 1, jer niže nemamo

 

BNTV: Gdje je nestao Konjic?

  1. juni – 2. juli 2023.

SMIRENO IZVJEŠTAVANJE: Bez euforije, slaganjem ključnih podataka te izjava Milorada Dodika, opozicije i reakcija međunarodnih zvaničnika, novinari BNTV-a izvještavali su gledatelje o sjednici Narodne skupštine RS.

Na identičan način gledatelji su informisani i o odluci visokog predstavnika koji je zakone o neobjavljivanju odluka OHR-a i Ustavnog suda RS u Službenom glasniku RS-a stavio van snage te nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se stvaraju zakonske pretpostavke za krivično gonjenje lica koja ugrožavaju ustavni poredak BiH.

BEZ KONJICA: Pri tome je bitno istaći da u Dnevniku 30. juna nije ni spomenut sastanak lidera i predstavnika stranaka vladajuće koalicije na državnom nivou koji je održan u Konjicu.

Nešto više pažnje posvećeno je Dodikovom obraćanju novinarima dan nakon odluka visokog predstavnika. Novinari su zabilježili nove napade predsjednika RS-a na visokog predstavnika, teorije zavjere „stranaca usmjerenih na rušenje vlasti u RS-u i Srbiji“, prijetnje upućene SIPA-i, državnom Sudu i Tužilaštvu.

POLITIČAR OD FORMATA: Izdvojena je njegova izjava da su oni „sprcali da Milorada Dodika sklepaju i strpaju u zatvor“, koja je najjasnija slika toga kakav kalibar političara stoji na čelu ovog bh. entiteta.

No ključne teme o kojima se izvještavalo ticale su se odnosa vlasti prema građanima i načina na koji to utječe na njihov ekonomsko-socijalni položaj. Od protesta čelnika sindikata policije, uprave i zdravstva koji su zahtijevali dogovoreno s Vladom povećanje plata za 55 hiljada radnika koje zastupaju, do pitanja zašto ni nakon pola godine nema ništa od obećanja premijera da će biti izrađena socijalna karta stanovništva u RS-u.

PENZIJE I NAKNADE: Ukazano je na način na koji predstavnici vlasti, prije svega državni zastupnici RS-a, koriste svoj položaj pa istovremeno primaju i penzije, koje se kreću od 1.400 do preko 2.000 KM, ali i zastupničke naknade u iznosima o kojima većina građana može samo maštati.

IZRAZILI REZERVU: Novinari Dnevnika nastavljaju ukazivati na pogubnost po slobodu javne riječi ukoliko budu usvojene izmjene Krivičnog zakonika RS kojima se kriminalizuju kleveta i uvreda. U vezi s tim, istaknuta je i iznuđena mlaka reakcija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, koje je spram vraćanja verbalnog delikta u krivično zakonodavstvo RS-a tek „izrazilo rezervu“.

U Dnevniku trećeg jula otvorena je i tema o Zakonu o nevladinim organizacijama koje se finansiraju iz grantova stranih država ili fondacija, čiji je nacrt Vlada RS objavila u martu ove godine. Venecijanska komisija iznijela je negativno mišljenje o predloženom zakonu, a građanski aktivisti i pravi stručnjaci ukazuju na to da će svaka  aktivnost koja se odnosi na analizu zakona ili podnošenje inicijativa za izmjene ili donošenje zakona biti sankcionisana i rezultirati zabranom rada.

Ocjena: 4

 

Višestoljetni mit

Zapanjujuće je kako se 635 godina održava i njeguje srpski mit o Kosovu i Vidovdanu te kako na tom mitu srpske vlasti s obje strane Drine nastoje uvjeravati  građane o kontinuitetu ugroženosti srpskog naroda, a mediji ih u tome bez propitivanja slijede. Pa se tako ponovo potiru sve razlike u izvještavanju RTRS-a i BNTV-a o tzv. velikim nacionalnim temama.

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Tema koja se bavila pitanjem šta rade i koja je svrha brojnih državnih agencija i direkcija. Ukazano je da one troše pozamašne svote državnog novca i uglavnom služe kako bi stranke na vlasti u njih zapošljavale svoje kadrove.

Minus sedmice

RTRS

Očito je da Milorad Dodik, uz svesrdnu podršku stranaka vladajuće koalicije, ruske ambasade u BiH, ali i opozicionog SDS-a, koji nastoji da se što bolje pozicionira na nacionalnoj desnici, nema namjeru da odustane od destruktivne, antiustavne i antidejtonske  politike u BiH. Najave o zabrani djelovanja SIPA-e na teritoriji RS-a te nepriznavanje državnog Suda i Tužilaštva ozbiljna su prijetnja po mir u BiH. Stoga je porazno da RTRS nakon 31 godinu, kako je to činila Srpska TV, ponovo učestvuje u kovanju nekog novog sukoba u BiH.

BNTV

Bitka na Kozari jedno je od svjedočanstava herojske antifašističke borbe tokom Drugog svjetskog rata i masovnog stradanja i odvođenja u koncentracione logore  NDH-a srpskog naroda Potkozarja. Ipak, u izvještaju novinar partizane ne spominje, jadikuje što kod naknadno napravljenog krsta ispod spomenika žrtvama Kozare nije održan parastos, u zvaničnim govorima spominje se tek hrabrost vojnika (kojih?). Godine falsifikovanja povijesnih činjenica vezanih za Drugi svjetski rat te marginalizovanje značaja NOB-a u borbi protiv fašizma u konačnici rezultiraju i ovakvim izvještavanjem.

 

About The Author