Komitet za zaštitu novinara odao priznanje istaknutim zagovornicima slobode medija

Međunarodnu nagradu za slobodu štampe za 2023. godine dobili su novinari iz Gruzije, Indije, Meksika i Toga

Komitet za zaštitu novinara odao priznanje istaknutim zagovornicima slobode medija
Foto: Ilustracija

Komitet za zaštitu novinara (CJP) dodijelio je Međunarodnu nagradu za slobodu štampe za 2023. godine novinarima iz Gruzije, Indije, Meksika i Toga. Suočeni sa oštrim padom slobode štampe širom svijeta, ovogodišnji nagrađeni su nastavili da izvještavaju o vijestima usred rekonstrukcija vlade, otmica, progonstva i sve veće kriminalizacije njihovog rada, zagovarajući važnost nezavisnog izvještavanja u ovom kritičnom trenutku.

– Napadi na medije rastu, ali novinari nastavljaju da izvještavaju o vitalnim pitanjima koja nas sve osnažuju. Čast nam je odati priznanje ovogodišnjim nagrađenima: sjajnim novinarima koji neumorno rade na razotkrivanju korupcije, zloupotrebe i nedjela, uprkos značajnim naporima da ih se ušutka – rekla je predsjednica CPJ Jodie Ginsberg.

Nagrada je pripala Ferdinand Ayité iz Togoa koji vodi L’Alternative, jednu od vodećih istraživačkih medija u Togu, poznatu po svom neustrašivom izvještavanju o navodnoj korupciji i protestima protiv vladavine predsjednika Faurea Gnassingbéa.

Suočeni s upornim pravnim uznemiravanjem i prijetnjama, Ayité i glavni urednik L’Alternative Isidore Kouwonou pobjegli su iz Togoa u martu 2023. godine, nekoliko dana prije nego što su osuđeni na tri godine zatvora zbog optužbi za vrijeđanje vlasti i lažne vijesti.

Nagrađena je i Shahina K.K. iz Indije, viša urednica časopisa Outlook, koja pokriva rod, ljudska prava i marginalizirane zajednice. Ona je bila jedna od prvih novinarki u zemlji koja je optužena po drakonskom antiterorističkom zakonu koji se koristi protiv novinara u zemlji više od decenije.

Nika Gvaramia je novinar iz Gruzije koji je dobitnik ove nagrade. On je osnivač i direktor nezavisnog emitera Mtavari Arkhi (Glavni kanal), osnovanog 2019. godine. Gvaramia, koji je radio u novinarstvu od 2012. godine, prethodno je bio na vladinim pozicijama i u pravnom timu koji predstavlja opozicionog lidera i bivšeg predsjednika Mihaila Sakašvilija.

Kao TV voditelj, Gvaramia je bio poznata po razotkrivanju navodne vladine korupcije i zloupotreba. Odslužilo je više od godinu dana od 3,5-godišnje kazne za navodnu zloupotrebu službenog položaja – optužbe koje su široko osuđivane kao politički motivirane – prije nego što je dobio predsjedničko pomilovanje u junu 2023. godine.

Nagradu je dobila i María Teresa Montaño iz Meksika, novinrka i osnivačica The Observera, istraživačke kuće. Njeno novinarstvo sadrži istrage o korupciji, transparentnosti, rodnom nasilju i odgovornosti. Njeno izvještavanje dovelo je do prijetnji, praćenja i uznemiravanja državnih i lokalnih vlasti.

Godine 2021., kao osveta za njeno izvještavanje, oteta su je trojica muškaraca koji su je držali na nišanu i ukrali njene dosijee o istrazi o korupciji u kojoj su bili uključeni državni zvaničnici. Otmičari, čiji identitet još nije poznat, prijetili su joj da će je ubiti ako prijavi zločin.

CPJ će također odati priznanje Albertu Ibargüenu, predsjedniku Fondacije John S. i James L. Knight nagradom za slobodu medija Gwen Ifill 2023, nagradom koju svake godine dodjeljuje Upravni odbor CPJ-a kao priznanje za izuzetnu i trajnu posvećenost pojedinca slobodi medija.

Izvor: CPJ

About The Author