BHT1 I FTV: Podsjeti me ko to bješe Esad Radeljaš

Niko nije očekivao da novinari i urednici preispituju valjanost presude Radeljašu, iako je ona razljutila mnoge, ali ovaj slučaj zahtijevao je pažljiviju obradu

BHT1 I FTV: Podsjeti me ko to bješe Esad Radeljaš
Foto: CIN

BHT1: Radeljaš stao u crtu

29. januar – 4. februar 2019.

(NE)OSNOVANI OPTIMIZAM: Sedmica je započela  veselom razglednicom iz Bruxellesa, odakle su nam članovi Predsjedništva poručili da smo svakim danom sve bliži Evropskoj uniji. „Dobra atmosfera“, „pozitivne ocjene“, odzvanjalo je u susretima optimistične trojke i EU zvaničnika. Izvjestilac Aleksandar Brezar ipak je bio skeptičniji, pa je istakao kako novembar nije mjesec kada ćemo sigurno dobiti kandidatski status.

KO SE JOŠ SJEĆA RADELJAŠA? Esad Radeljaš je oslobođen prvostepenom presudom optužbi koje su se odnosile na malverzacije s opštinskim zemljištem, dok je osuđen zbog prisvajanja stranačkog novca. Naš komentator Mehmed Halilović u svom naslovu odlično je sažeo trenutni pravni ishod – Za stranačke pare u zatvor, za općinske sloboda. Urednica Blažica Krišto je hladno dočekala presudu Radeljašu i ostalima, i pored toga što je njegovo hapšenje svojevremeno bilo opširno praćeno. Nekadašnji ministar i kantonalni zastupnik spada u red rijetkih koloritnih političara koji su svoje koruptivne grijehe znali gotovo otvoreno priznati u intervjuima. Od BHT1 se nije očekivalo da se upušta u dublje razmatranje presude, posebice jer se radi o nepravnosnažnoj odluci, ali političar koji je u dobrom dijelu javnosti prepoznat kao simbol političke korupcije morao je dobiti veću posvetu. Naročito je ona morala biti veća od kratke vijesti iz dispozitiva sudske odluke, na koju je pridodat još kraći komentar advokata odbrane.

IZDVOJENO: Polarne hladnoće u SAD-u i pad italijanske ekonomije bili su ispraćeni u četvrtak (urednica Blažica Krišto) nešto dužim prilozima u kojima smo moglo saznati više informacija nego u drugim medijima. Dvije aktuelne vijesti iz svijeta dobile su pristojno pokriće, uz opasku da je italijanska recesija mogla biti praćena i opisom tamošnjih političkih previranja.

OCJENA: 4

FTV: Gdje je nestala druga strana?

29. januar – 4. februar 2019.

BOGATIJE, ALI BEZ DRUGE STRANE: Briselska javljanja Antonije Avram bila su mnogo opširnija i sadržajnija od onih koje smo gledali na BHT1. Avram je razgovarala i sa članovima Predsjedništva, ali je u ćaskanju sa Željkom Komšićem dopustila sagovorniku da neometano izrecituje svoj politički program. I da nametne svoju ocjenu vrućeg političkog pitanja s kojom se mnogi ne bi složili. Naprimjer, njegovi politički protivnici.  Naime, FTV je posjetu evropskim zvaničnicima u izvještaju povezala s NATO integracijama, pa je i lider DF-a bio upitan o tome. Njegov lakonski odgovor kako je to tehničko, a ne političko pitanje, zahtijevao je intervenciju novinara. Ako već nismo mogli čuti Milorada Dodika i njegovo drugačije mišljenje, novinarka je bila dužna sumirati njegov stav u pitanje, pošto se već zna da se ono razlikuje od Komšićevog. Javni mediji bi u svakoj pripremi trebali težiti da im je sadržaj višestran, tj. da uključuju različite poglede, posebice kada se radi o političkom sadržaju.

POLITIČARI NA POŠTEDI: Koliko god smo svi već i zaboravili na to, BiH je i dalje u periodu kada se razmatraju postizborne koalicije. Političkim prilozima stalno nedostaje više smjelosti. Prilog u kojem se razmatralo hoće li BH blok koalirati sa SDA ili ne, sveo se na prenošenje izjava stranačkih zvaničnika (ponedjeljak, Jadranka Milošević). Od medija koji propituje očekuje se ofanzivniji stav, podsjećanje na izjave iz predizbornog perioda, kuloarske informacije i nagađanja.

NEDOVOLJNO O RADELJAŠU: Urednica Jadranka Milošević je dala nešto dužu minutažu presudi Radeljašu i ostalima. Uostalom, prilog je bio bogatiji za vijest da je negdašnjoj BOSS-ovoj uzdanici izrečena mjera zabrane vršenja javnih funkcija. I izjava advokata je bila nešto duža. Šta je onda nedostajalo? Osvrt na ranije medijske natpise, jer slučaj „Radeljaš“ već dugo se smatra očitim primjerom političke korupcije, a u mnogobrojnim komentarima u novim medijima on se portretira kao autentična politička karikatura našeg doba. Sve to nije bilo dovoljno zanimljivo našim urednicima.

IZDVOJENO: FTV-ov beogradski dopisnik Dejan Kožul je mnogo slobodniji u svojim izvještajima. Posjetu Milorada Dodika srpskom kolegi Aleksandru Vučiću on je obojio zanimljivim komentarima kojima je potcrtao da se u razgovorima razmatrao isključivo odnos Srbije i Republike Srpske. Teško je uopšte izdvojiti ikakav sadržaj iz čestih susreta Vučića i Dodika, pa je otud Kožulov osvrt još bolji.

OCJENA: 4

KOMPARATIVNA ANALIZA: Uz ime Esada Radeljaša lijepile su se mnoge afere: od onih za koje je bio optužen, sada dijelom i oslobođen, do sumnji u njegovo formalno obrazovanje. Njegov lik je postao nezaobilazan u mnogim objavama na društvenim mrežama kada bi se apostrofirala politička korupcija. Koliko je Radeljaš bio zanimljiv medijima, prije i oko hapšenja, pokazuje i to što su pojedini objavili tada i njegovu kratku biografiju. Sada kada je donesena presuda kojom se on djelomično oslobađa, doduše radi se o nepravosnažnoj odluci, na javnim televizijama nastao je tajac. Po liku prononsiranog simbola političke korupcije, kako ga dobar dio javnosti vidi, pala je medijska prašina. Bar u programu javnih televizija. Niko nije očekivao od BHT1 i FTV-a da ulaze u meritum presude preispitujući njenu valjanost, iako je ona sigurno razljutila mnoge, ali slučaj koji je ranije dobio veliku pažnju zahtijevao je više od pomena. Uostalom, izvještaji iz sudnice znaju biti veoma zanimljivi pod uslovom da se novinari uspiju probiti kroz pravne termine i često podugačka obrazloženja iz sudskih odluka. Iz njih se da nazrijeti i u čemu je to Tužilaštvo uspjelo, a u čemu nije. Sve su to bitna pitanja koja interesuju širu javnost, i koja bi morala biti obrađena u ozbiljnim medijima.

About The Author

Plus sedmice

BHT1
BHT1 je odgovorno, profesionalno i opširno izvijestio o poplavljenim područjima raspoređujući svoje reportere širom zemlje.
FTV
Odgovorno i opširno o poplavama.

Minus sedmice

BHT1
To što je presuda Esadu Radeljašu stala u kratku crtu.
FTV
Političkim prilozima često nedostaje druga stana, ili hrabrije pokriće. Željko Komšić u briselskom razgovoru nije bio izazvan niti jednim pitanjem.