BHT1 I FTV: Cetinjski sukobi – svako svoju stranu ima

Oba medija su požurila da jednoj od strana pripreme bolji tretman. BHT1 je Dnevnik otvorio propovijedima vjerskih vođa Srpske pravoslavne crkve, dok je FTV pri bilježenju izjava prednost dao procrnogorskim akterima

BHT1 I FTV: Cetinjski sukobi – svako svoju stranu ima
Foto: TNT portal

 

BHT1: Kako su vjerske vođe otvorile Dnevnik 2

  1. august – 6. septembar 2021.

CRKVENI POGLAVARI U PRVOM PLANU: Sukobi na Cetinju odjeknuli su regionom, a BHT1 je u nedjelju, na dan kada je sve eskaliralo, posvetio ovoj vijesti oko 12 minuta. U središtu medijskog interesovanja bili su sukobi prosvjednika i policije, a mnogo manje sama vjerska ceremonija, ili čin ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog. Ipak, urednik BHT1 Anel Nurković odlučio se da otvori Dnevnik 2 prije svih informacija o neredima, izjavama vjerskih poglavara, pa su patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije gotovo dvije minute dobili da iznesu svoje stavove. Tek poslije toga uslijedio je izvještaj o incidentima, privedenim i povrijeđenim licima. Prenijeti su i stavovi političara obje strane (Milo Đukanović i Zdravko Krivokapić), ali i mišljenje Aleksandra Vučića. Preovladao je utisak da su crkveni poglavari ipak imali povlašćeni status, jer BHT1 je, suprotno očekivanjima, izmjestio fokus sa uličnih nereda i sukoba, što uvijek jeste prvoklasna medijska senzacija, na propovijedi vjerskih vođa, koji su dobili priliku da se oglase prije svih drugih. I to u zavidnoj minutaži u kojoj su objasnili svoje poglede.

VAKCINE PROPADAJU, ALI KAKO ĆEMO IH UNIŠTITI: Urednik Nurković objavljuje kako je BHT1 istraživao šta činimo s vakcinama koje propadaju. U prilogu saznajemo da će nemali broj vakcina sigurno propasti, da će biti uništene i spaljene, kao i da su neke bile odmah po primanju donacije neiskoristive zbog kratkih rokova. Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske i zamjenik direktora UKC-a Republike Srpske, otvoreno kaže da su se neke zemlje donatori na taj način htjele riješiti medicinskog otpada. Nažalost, BHT1 nije dublje istraživao, pa nismo saznali zašto političari nisu odbili višak donacija. Nisu istraženi ni detalji o načinu uništavanja vakcina.

NOVA POSKUPLJENJA: Urednica Blažica Krišto nas podsjeća da će najavljeno poskupljenje brašna od 12% vjerovatno izazvati lančanu reakciju po cijene drugih proizvoda. Pekari se ipak nadaju da će poskupljenje biti minimalno i da neće morati poskupiti njihovi proizvodi, dok ekonomisti upozoravaju da cijene namirnica dramatično rastu obično u slabijim ekonomijama. Raduje to što javna televizija talasu novih poskupljenja pristupa ozbiljno i istraživački, jer to je tema koja građane najviše zanima.

OCJENA: 3

FTV: Edin Forto gostovao samo kao predsjednik naše stranke

  1. august – 6. septembar 2021.

INCIDENTI U PRVOM PLANU: Slično kao i BHT1, i FTV je cetinjskim neredima posvetio više od deset minuta u nedjeljnom izdanju, sve s reporterom na licu mjesta. Urednica Adna Madžarević držala je fokus na samim neredima, pa je udarna vijest bila to što je povrijeđeno više lica, kao i to što je policija koristila suzavce i šok-bombe. A ne sam čin ustoličenja i propovijedi vjerskih lidera, kao što je bilo na državnoj televiziji. No, u subotu je FTV narušio ravnotežu jer je, bilježeći reakcije, prenio stavove više prosvjednika koji se, kako se navodi u izvještajima, nazivaju „braniocima crnogorskog identiteta“, SDP-ove narodne poslanice, gradonačelnika Cetinja, predsjednika Đukanovića i premijera Krivokapića. Osim posljednjeg, svi su listom objašnjavali razloge zašto su protiv ustoličenja na Cetinju i kako se srpskom okupacijom narušava crnogorski identitet. Druga strana očito podijeljene zemlje dobila je značajno manje prostora.

FORTO GOST KAO PREDSJEDNIK STRANKE, A NE I KAO KANTONALNI PREMIJER: Gost Dnevnika 2 je bio Edin Forto, novi predsjednik Naše stranke i premijer Kantona Sarajevo, a urednica Madžarević je razgovor uglavnom vodila oko stranačkih pitanja. Da li je koalicija stabilna? Da li najveći uticaj ima NiP? Kakvi su to prijedlozi Naše stranke o ustavnim reformama? Forto je bio upitan i kako će balansirati između obaveza kantonalnog premijera i predsjednika stranke, ali niti jedno pitanje se nije odnosilo na rad aktuelne kantonalne Vlade. Nagomilani komunalni problemi, propala javna preduzeća, vakcinacija članova Vlade… Sve su to bile teme koje FTV nije otvarao s Fortom, već ga se ugostilo kako bi poručio da je trojka stabilna ko beton i da ne sumnja u izbornu pobjedu. To smo mogli pročitati i na njegovim objavama na društvenim mrežama.

PLATA I KORPA: Urednica Merima Adembegović se zapitala kako se živi sa prosječnom platom i koje se stavke iz potrošačke korpe mogu pokriti tim iznosom. Ekonomisti su objašnjavali još jednom da je odlika siromašnih društava da se najveći dio primanja izdvaja na hranu. Na ekranu su se nalazili i podaci o minimalnoj plati i prosječnoj korpi koja prelazi iznos od dvije hiljade maraka. Raduje to što su ekonomske teme i brojke sve više u prvom planu.

OCJENA: 4

KOMPARATIVNA ANALIZA: U slučaju cetinjskih sukoba, na obje televizije se moglo prepoznati ispoljavanje naklonosti prema jednoj od dvije sukobljene strane. Nemili događaji nisu ispraćeni u izvjestilačkom tonu neutralnog promatrača, već su oba medija požurila da jednoj od strana pripreme bolji tretman. BHT1 je to učinio tako što je Dnevnik 2 otvorio propovijedima vjerskih vođa Srpske pravoslavne crkve, dok je FTV pri bilježenju izjava prednost dao procrnogorskim akterima. Nijedna televizija, primjerice, nije spomenula da su prosvjednici napali ekipu N1. Niti se ispitivalo je li upotreba policijske sile bila opravdana. Mišljenje treće strane, ili pripadnika crnogorskog društva koji ne dijele mišljenje ni sa jednom od sukobljenih strana, takođe se nije moglo pronaći u našem informativnom programu. Je li baš sva Crna Gora stala u dva tabora ili dva mišljenja?

 

Plus sedmice

BHT1

Ekonomske teme sve su češće u informativnim emisijama. Drago nam je ako smo tome doprinijeli i našim komentarima.

FTV

Kako živimo i koliko građana napušta zemlju? FTV je odgovore na ova pitanja dao brojkama, pregledom ekonomskih pokazatelja, ali i pojedinačnim pričama iz kojih smo saznali da je učenika sve manje i da učitelji sve više strahuju da će biti tehnološki višak.

 

Minus sedmice

BHT1

Dramatični događaji poput onog na Cetinju prate se izbliza i pod lupom su javnosti. BHT1 nije ostavio utisak nepristrasnog medija koji donosi balansiran i profesionalan prikaz, jer su pažnju usmjerili na pojedine aktere sukoba, dajući im povlašćeni status, umjesto na same događaje.

FTV

Urednica Amra Zaklan prenosi izjavu Christiana Schmidta da su Bošnjaci većinski birali Željka Komšića i da su izborne reforme neophodne. Prilog pamfletskog naboja kritikuje istup Schmidta, kojeg se u intimnom tonu podsjeća kako ga Dodik vrijeđa i ponižava, dok se on drznuo baviti izbornim pravilima. Javnoj televiziji ne dolikuje da pada u vatru zbog jedne izjave visokog predstavnika i da se odmah da u kritiziranje njemačkog diplomate kada se još ne znaju kontekst i okolnosti pod kojima je izjava data. Nekada treba pričekati s oštrim reakcijama.

 

About The Author