Predsjedavajući Općinskog vijeća Lukavac snimatelju zaprijetio da će mu razbiti kameru

Društvo novinara BiH smatra da ovakvi incidenti više nisu slučajnost, već posljedica neadekvatnog sankcioniranja brojnih napada na predstavnike medija u BiH

Predsjedavajući Općinskog vijeća Lukavac snimatelju zaprijetio da će mu razbiti kameru
Foto: rtvlukavac.ba

Društvo novinara Bosne i Hercegovine osudilo je posljednji napad predsjedavajućeg Općinskog vijeća Lukavac Mehmeda Suljića na ekipu RTV Lukavac tokom posljednje sjednice Općinskog vijeća.

Nakon verbalnog sukoba s načelnikom Općine Edinom Delićem, Suljić je snimatelju RTV Lukavac uputio prijetnje da će mu razbiti kameru, te poručio da ne smije snimati ovaj događaj “jer je riječ o privatnom razgovoru” i da treba imati dozvolu Općinskog vijeća.

No, većina vijećnika je zaštitila snimatelja i pružila mu podršku, a iz RTV Lukavac ističu da je direktan prijenos sjednica Općinskog vijeća redovna praksa, te da njihova ekipa ničim nije provocirala ovakvo ponašanje.

Društvo novinara BiH smatra da ovakvi incidenti više nisu slučajnost, već posljedica neadekvatnog sankcioniranja brojnih napada na predstavnike medija u BiH, pri čemu se šalje poruka da će nasilje nad medijskim radnicima proći nekažnjeno.

Od nadležnih organa Općinskog vijeća Lukavac očekuju da u skladu sa svojim pravilnicima sankcioniraju Suljića, a od institucija za provođenje zakona da reagiraju u cilju zaštite slobode novinarske profesije.

Nakon toga verbalnog sukoba između Suljića i općinskog vijećnika, Suljić se okrenuo prema snimatelju RTV Lukavac kojem se obratio s riječima: “Razbit ću ti ja tu kameru…”, uz opasku da ne smije snimati jer je riječ o privatnom razgovoru, kao i da za to treba imati dozvolu Općinskog vijeća.

About The Author