Konkurs za nagradu o odgovornom izvještavanju o zaštiti okoliša

Učesnici konkursa su obavezni dostaviti medijski materijal o toj temi objavljen u periodu od 1. januara 2020. godine do 30. aprila 2021. godine

Konkurs za nagradu o odgovornom izvještavanju o zaštiti okoliša
Foto: Ekologija.rs

Centar za promociju civilnog društva (CPCD), u okviru projekta „Misli o prirodi!“ raspisao je konkurs za novinarsku nagradu „Eko novinar/ka“ za profesionalno, odgovorno i utjecajno izvještavanje o zaštiti okoliša.

Učesnici konkursa su obavezni dostaviti medijski materijal o toj temi objavljen u periodu od 1. januara 2020. godine do 30. aprila 2021. godine.

Autorima najboljih radova bit će dodijeljene nagrade, a službeno proglašenje pobjednika bit će održano na godišnjoj konferenciji projekta „Misli o prirodi!“.

Pobjednički materijali će biti promovirani na web stranici projekta „Misli o prirodi!“ Centra za promociju civilnog društva, kao i na nalozima organizacije i projekta na društvenim mrežama.

Jedan od kriterija za ocjenjivanje bit će uticaj na određene promjene, odnosno da li je novinarski rad rezultirao određenim mjerljivim reakcijama građana, promjenom odnosa vlasti prema datom problemu, da li je doveo ili približio obrađeni problem njegovom rješenju ili na bilo koji način proizveo određene pozitivne promjene.

Među kriterijima će biti i relevantnost rada u odnosu na temu, objektivnost/profesionalnost i brojnost izvora, kvalitet rada u kontekstu općih medijskih principa te originalnost i ekskluzivnost.

Pravo učešća na konkursu imaju profesionalni novinari i fotoreporteri novinskih agencija, dnevnih listova, sedmičnjaka i mjesečnika, javnih emitera i lokalnih televizija, radio stanica i internet portala.

Nagrada „Eko novinar/ka“ bit će dodijeljena u kategorijama: Audio/video prilog (intervju, reportaža, TV/radio emisija, TV/radio prilog…); Tekst (članak, vijest, kolumna, blog…) i Fotografija.

Pojedinac, učesnik konkursa, može aplicirati s više medijskih materijala u jednoj ili u različitim kategorijama, a prijave treba slati na info@mislioprirodi.ba do 31. jula 2021. godine.

U svakoj od tri kategorije bit će odabran po jedan rad koji će dobiti nagradu „Eko novinar/ka“. Evaluaciju radova vršit će stručna komisija.

About The Author