SafeJournalist: Brutalna kampanja protiv Turčilo i Rudić mora prestati

Ovo je jedan od provjerenih nasilnih načina da se zaustave kritički glasovi unutar medijske i akademske zajednice BiH s ciljem podrivanja vrijednosti pluralističkog i slobodnog društva

SafeJournalist: Brutalna kampanja protiv Turčilo i Rudić mora prestati

Javna hajka na profesoricu Lejlu Turčilo intenzivirala se u posljednjih mjesec dana u Bosni i Hercegovini, nacionalističkim objavama i označavanjem Turčilo kao profesorice koja “truje bošnjačku djecu” i “negatorom genocida”.

Prije dva dana, Udruženje BH novinari objavilo je saopćenje u kojem osuđuje medijske napade, nakon čega su isti ti internet portali (Sejl.org i Bosnjaci.net) i putem profila ovih medija na društvenim mrežama nastavili hajku na Turčilo, ali i na generalnu tajnicu BH novinara Borku Rudić, optužujući ih za nacionalizam, podršku ratnim zločincima, vrijeđanje poslanika Muhameda i gušenje nezavisnog novinarstva.

Više od godinu dana profesorica Turčilo, njen nastavnički angažman i javne aktivnosti bile su predmet organiziranih kampanja, govora mržnje i klevetničkih objava na društvenim mrežama i u medijima, koje je vodilo nekoliko online portala.

Predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković rekao je da napadi na profesoricu Turčilo i na predstavnike Udruženja BH novinari predstavljaju brutalno online nasilje i kršenje prava na slobodu izražavanja i javnog djelovanja.

– Ovo je jedan od ‘provjerenih’, nasilnih načina da se zaustave kritički glasovi unutar medijske i akademske zajednice Sarajeva i Bosne i Hercegovine, s ciljem podrivanja vrijednosti pluralističkog i slobodnog društva – dodao je.

Mreža SafeJournalists, koja okuplja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, osudila je tu brutalnu kampanju protiv profesorice Lejle Turčilo.

Najavili su u saopćenju da će o ovom slučaju obavijestiti Instituciju ombudsmena u BiH, Ministarstvo za ljudska prava BiH i Federalnu upravu policije (FUP), te međunarodne aktere jer svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Izvor: SafeJournalists

About The Author