Facebook daje moćnim korisnicima slobodu da uznemiravaju druge

Potrebna je hitna vladina regulacija kako bi se osiguralo da je online svijet postane onaj u kojem se ljudska prava učinkovito štite jer nije moguće osloniti se na kompanije da se samoreguliraju

Facebook daje moćnim korisnicima slobodu da uznemiravaju druge

Interni dokumenti do kojih je došao Wall Street Journal navodno pokazuju da Facebook koristi sistem koji moćne korisnike izuzima od nekih ili svih uvjeta korištenja platforme.

Komentirajući taj izvještaj generalna tajnica Amnesty Internationala Agnès Callamard kazala je da su takvi navodi šokantni i još jednom pokazuju kako Facebookova platforma potiče širenje štetnih i uvredljivih sadržaja na globalnom nivou.

– Facebook tvrdi da ‘ne profitira od mržnje’. Ipak, prema dokumentima kompanije koje je dostavio anonimni zviždač, platforma je stvorila sistem koji moćnim korisnicima daje slobodu da uznemiravaju druge, iznose lažne tvrdnje i potiču na nasilje – dodala je.

Kaže da je poruka Facebooka jasna – ako ste dovoljno utjecajni, dopustit će vam da pobjegnete od svega.

– Činjenica da se čini da su ti interni dokumenti u suprotnosti s garancijama koja je Facebook dao javnosti također dovodi u pitanje koliko možemo vjerovati kompaniji i onome što nam govore – ističe Callamard.

U konačnici, napominje, potrebno je riješiti osnovni uzrok ovog problema: Facebookov poslovni model nadziranja oglašavanja, koji se oslanja na agresivno prikupljanje podataka.

– Facebookovi algoritmi pojačavaju dezinformacije i dijele sadržaje te potiču rasizam, jer će nas takvi sadržaji najvjerojatnije zadržati duže na mreži i povećati njihove prihode od oglašavanja – pojasnila je.

Naglasila je da je potrebna hitna vladina regulacija kako bi se osiguralo da je online svijet postane onaj u kojem se ljudska prava učinkovito štite jer ova otkrića naglašavaju činjenicu da jednostavno nije moguće osloniti se na kompanije da se samoreguliraju.

Facebookov program “Cross-check” ili “X-check” imao je namjeru pružiti dodatni sloj unutrašnjeg pregleda prije nego što je Facebook donio odluke o provedbi na računima visokog profila.

Međutim, Wall Street Journal pribavio je dokumente od zviždača koji sugeriraju da Facebook nije slijedio ove recenzije.

Navodno je to zato što je Facebook upotrijebio X-Check kako bi “istaknuo” korisnike visokih profila i učinio ih imunima na bilo kakve krivične radnje ako i kada su prekrše uvjete korištenja platforme, uključujući uznemiravanje ili poticanje na nasilje.

– Uklanjamo sadržaj s Facebooka, bez obzira na to ko ga objavi, kada krši naše standarde – odgovorio je Facebook novinarima.

Izvor: Amnesty International

About The Author