Australska novinarka Cheng Lei zatvorena u Kini zbog odavanja državnih tajni

Pritvaranje voditeljice koja je vodila razgovore s čelnicima firmi iz cijelog svijeta dogodilo se u vrijeme sve većih bilateralnih napetosti između Pekinga i Canberre

Australska novinarka Cheng Lei zatvorena u Kini zbog odavanja državnih tajni
Foto: gettyimages

Australska voditeljica kineskog kanala na engleskom jeziku “uhapšena je i optužena za odavanje državnih tajni” u inozemstvu, objavila je Canberra, šest mjeseci nakon što je pritvorena.

Ministrica vanjskih poslova Australije Marise Payne kazala je da su 5. februara kineske vlasti izvijestile o hapšenju Cheng Lei, koja je bez ikakvog objašnjenja zatvorena od augusta prošle godine.

– Kineske vlasti su obznanile da je Cheng uhapšena jer je osumnjičena da je odavala državne tajne u inostranstvu – navela je Payne u saopćenju.

Pritvaranje voditeljice koja je vodila razgovore s čelnicima firmi iz cijelog svijeta za emisije državne televizije CGTN, dogodilo se u vrijeme sve većih bilateralnih napetosti između Pekinga i Canberre.

Diplomatski odnosi su se jako pogoršali početkom 2020. godine nakon što je Canberra pokrenula međunarodnu istragu o porijeklu novog koronavirusa, otkrivenog u kineskom gradu Wuhan.

Australija također kritizira Peking zbog njegovog sve većeg utjecaja u azijsko-pacifičkom području i navodnog miješanja u australske poslove.

Kina je poduzela niz privrednih mjera odmazde prema više od deset australskih proizvoda, posebno ječma, govedine, vina i ugljena.

Payne je rekla da su australski diplomati posjetili voditeljicu šest puta od kada je uhapšena.

– Australska vlada redovno na najvišem nivou obznanjuje svoju duboku zabrinutost zbog hapšenja Cheng Lei – naglasila je ministrica.

Cheng je druga zatvorena istaknuta australska državljanka nakon hapšenja pisca Yang Hengjuna u januaru 2019. godine osumnjičenog za špijunažu.

Izvor: Hina/HND

About The Author