Izraelska policija napala novinare BBC-ja

Izrael je ranije granatirao južni Libanon kada je ubijen snimatelj Reutersa, a još šest novinara je ranjeno

Izraelska policija napala novinare BBC-ja
Foto: BBC

Grupu BBC-jevih novinara koji su izvještavali o ratu Izraela s Hamasom držala je na nišanu i napala izraelska policija u Tel Avivu, javio je BBC.

Incident se dogodio dok su se novinari Muhannad Tutunji, Haitham Abudiab i njihov arapski tim BBC-ja vozili do hotela kada je njihov automobil “jasno označen kao medij” napadnut, objavila je britanska mreža.

BBC je rekao da je ekipa “izvučena iz vozila”, pretražena i gurnuta uza zid. Tutunji i Abudiab rekli su da su se identificirali kao novinari BBC-ja i policiji pokazali svoje novinarske iskaznice. Dok je pokušavao snimiti incident, Tutunji je rekao da mu je telefon bačen na tlo te da su ga udarili u vrat.

– Novinari moraju moći slobodno izvještavati o sukobu u Izraelu i Gazi – rekao je glasnogovornik BBC-ja, ali glasnogovornik izraelske policije nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Izrael je ranije granatirao južni Libanon, a u napadu je ubijen snimatelj Reutersa Issama Abdallaha, dok je još šest novinara ranjeno. Izraelska vojska je priznala napad, ali nije komentirala smrt novinara.

Više od 1.400 ljudi ubijeno je u Gazi otkako je Izrael pokrenuo osvetničke zračne napade nakon napada Hamasa na Izrael. Izrael je onima na sjeveru Pojasa Gaze, oko 1,1 milion ljudi, rekao da se presele na jug teritorija u roku od 24 sata.

Ujedinjene nacije pozvale su Izrael da povuče nalog, upozoravajući na “poražavajuće humanitarne posljedice”. Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze, rekao je civilima da ignoriraju naredbu o evakuaciji, opisujući je kao “lažnu propagandu”.

Izvor: BBC

About The Author