Koalicija ‘Pod lupom’ – Zabilježeno 538 različitih izbornih nepravilnosti

Govor mržnje zabilježen u 17 slučajeva posebno putem društvene mreže Facebooka

Koalicija ‘Pod lupom’ – Zabilježeno 538 različitih izbornih nepravilnosti

Posmatrači Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” zabilježili su ukupno 538 različitih izbornih nepravilnosti od 7. septembra do 11. oktobra, od čega se najveći broj (185) odnosi na slučajeve preuranjene izborne kampanje te slučajeve zloupotrebe javnih resursa i/ili u svrhu izborne kampanje.

Podaci su to sadržani u Prvom preliminarnom izvještaju o dugoročnom posmatranju Lokalnih izbora 2020 za period od 7. septembra do 11. oktobra, koji su danas na pres-konferenciji u Sarajevu predstavili koordinatorica za javne politike Koalicije “Pod lupom” Jelena Tanasković-Mićanović i projekt menadžer Koalicije Dario Jovanović.

Prema prezentiranim pokazateljima, govor mržnje zabilježen je u 17 slučajeva, odnosno 14 općina i gradova, gdje se, također, koriste društvene mreže, posebno Facebooka, a slučaj koji je najviše privukao pažnju javnosti je spot političkog subjekta “Ujedinjena Srpska” u kojem se na uvredljiv i stereotipan način prikazuju pripadnici konstitutivnih naroda i manjina u BiH.

Koalicija “Pod lupom”, zajedno sa 85 organizacija civilnog društva i neformalnih grupa, ima 100 dugoročnih posmatrača/ica izbora u svim općinama, gradovima, te Brčko distriktu BiH.

Izvor: Koalicija ‘Pod lupom’

About The Author