BHT1 I FTV: Ko dobro živi, a ko jedva preživljava u BiH

BHT1 odlično drži fokus na temama standarda života građana BiH i sve skuplje svakodnevnice, dok FTV prati detalje reforme koju je pokrenulo Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo

BHT1 I FTV: Ko dobro živi, a ko jedva preživljava u BiH

 

BHT1: Izvještaj iz Haaga

  1. – 16. januar 2024.

KOLIKO ĆE TRAJATI SUĐENJE? BHT1 prati početak suđenja Izraelu pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu te donosi i analizu dešavanja Thamasange Malusija, pravnog analitičara iz Južne Afrike, koji prezentira procjenu kako će proces potrajati godinu ili čak i dvije, a dotad će biti nastavljeno ubijanje civila. Dobar je uklon i to da se sa lica mjesta, iz Haaga, donosi i priča o susretu propalestinskog i proizraelskog aktiviste i njihov dijalog.

DODIK, PA OPET DODIK: Iako je trebao biti zastupljen u dnevnicima zbog organizovanja obilježavanja neustavnog 9. januara, kršenja zakona i ponovnog negiranja genocida, predsjednik RS-a je u javnom prostoru zbog izbornog zakona i novih bahatih prijetnji o donošenju entitetskog izbornog zakona te ponovnog napada na koalicione partnere iz Trojke. Puno sadržajnije priloge bi trebalo očekivati o izbornom zakonu i svim argumentima za i protiv, a da ne govorimo o tome što ne znamo da li će iko odgovarati za obilježavanje 9. januara. Istina, BHT1 se bavi utrošenim sredstvima u kontekstu teškog života građana i grandiozne proslave, koja, osim što je neustavna, nikako ne može naići na razumijevanje onih koji jedva preživljavaju.

KAKO PREŽIVJETI? Zastupnici u BiH imaju osnovicu plate od 3000 do 5000 KM, dok je minimalna plata u FBiH 619, a u RS-u 900 KM. Šta o ovome misle zastupnici? Puno je izgovoreno, malo toga je rečeno. Jasno je da postoji ogroman nesrazmjer, ali i nedostatak nerazumijevanja onih koji su obilato plaćeni iz budžeta za one koji jedva spajaju kraj s krajem. I, niko nije kriv. Odličan koncept postavljanja bitnih pitanja pa čak i kad odgovori nisu zadovoljavajući. Građani su puno rječitiji kad ih se pita kako preživljavaju s minimalnim primanjima: “Mi smo čarobnjaci!” i “Svega sam se odrekao!” neki su od odgovora.

Ocjena: 7

 

FTV: Širenje sukoba

  1. – 16. januar 2024.

SUĐENJE ZA GENOCID: Haag je ponovo u fokusu ovdašnje javnosti. Na Međunarodnom sudu pravde počelo je suđenje Izraelu po optužnici Južne Afrike za genocid. Hoće li više od 23 hiljade ubijenih Palestinaca biti dovoljan dokaz, pitaju se na FTV-u. State Department kaže da su optužbe za genocid neosnovane, a izraelska odbrana ih naziva licemjernim. FTV prati pojedinosti sudskog procesa u Haagu i istovremeno izvještava o dešavanjima u Gazi, dajući nam tako uvid u to da Izrael, uprkos optužbama, ne odustaje od napada na palestinski narod.

NOVI MEĐUNARODNI POREDAK: U nastavku sedmice nove zabrinjavajuće vijesti: eskalacija u Crvenom moru. SAD i Velika Britanija sa mora i zraka napale Jemen, reakcije se redaju, svi govore o destabilizaciji Bliskog istoka i širenju sukoba. Na FTV-u postavljaju opravdana pitanja: svjedočimo li prekompoziciji međunarodnog poretka i prijeti li urušavanje pomorskog saobraćaja u Crvenom moru? Gost Dnevnika 2 je Mirko Dautović, ekspert za međunarodne odnose i Bliski istok, koji donosi odličnu kontekstualizaciju te vrlo ilustrativno daje prognostički pregled dešavanja i posljedice po cijeli svijet.

KOJA JE KAZNA ZA NESAVJESNO LIJEČENJE? Novčana kazna i godina zatvora za nesavjesno liječenje rezultat su prvostepene presude dr. Melihi Zahirović-Suljić zbog smrti 15-godišnje Maide Džafić iz Gračanice. Dr. Zahirović-Suljić nije izvršila prijem pacijentice radi pravilne i blagovremene dijagnostike i liječenja te je došlo do naglog pogoršanja zdravstvenog stanja maloljetnice i njene smrti. Ovo je mogao biti prilog sa bitno širom pričom, te prikaz lošeg stanja u zdravstvu, a poseban segment je mogao prilog imati o kaznenim politikama.

Ocjena: 7

 

KOMPARATIVNA ANALIZA

U proteklih sedam dana oba javna servisa su vlastite nesuglasice i sukobe nastale na temeljima prikupljanja RTV takse nastavila kroz sadržaje centralnih informativnih emisija. Ipak, evo preporuka da gledatelji ovdje ne trebaju biti “navijači” jednog ili drugog emitera, pa je time i objavljivanje pisama podrške pojedinaca, grupa i udruženja nepotreban sadržaj, niti se dijelovi emisija koje tematiziraju ovaj gorući problem trebaju dodatno prenositi u dnevnicima.

Izborni zakon oslikava nove horizonte nejedinstva koalicionih partnera, a prednjači Milorad Dodik koji putem društvenih mreža žestoko napada visokog predstavnika Christiana Schmidta zbog njegovih najavljenih intervencija u ovu legislativu. Puno bi lakše bilo gledateljima da, recimo, dobiju simulaciju izmjena za koje se zalažu svi uključeni politički akteri pa da sami izvedu zaključak šta je dobro, a šta loše u dosadašnjim prijedlozima.

Plus sedmice

BHT1

U prve tri sedmice Protokol o načinu provedbe akcije “Zaključavamo cijene” potpisalo je 31 trgovačko društvo koje pokriva oko 1.450 maloprodajnih objekata. Šta kažu nadležni, koji su zadovoljni, a šta građani, koji ne misle da je ovo polučilo neki poseban uspjeh jer su cijene artikala već bile povećane prije početka same akcije. Prema analizi prethodnih i “zaključanih” cijena, ušteda u trgovačkim lancima je od 4 posto do 29,8 posto. Akcija traje do 15. marta, a pohvalno je što BHT1 vrlo fokusirano prati sva kretanja cijena, potrošačku korpu i izvještava o ovim temama u interesu javnosti.

FTV

Novinarka Šejla Džindo autorica je priloga o reformi koju je pokrenulo Ministarstvo obrazovanja KS, nazvanoj Safer učenje. Reporterka donosi temeljan uvid u najavljenu inicijativu, ali i žestoke kritike stručne javnosti sa dosta iznesenih argumenata o tome šta je sve loše u navedenoj reformi. Prilog razjašnjava puno dilema koje smo dosad imali te daje jednostavna i razložna objašnjenja, dok sugovornici pozivaju da se u reformske procese uključe nastavnici, roditelji, mediji i sindikati, kako je to navela ministrica obrazovanja FBiH Jasna Duraković.

Minus sedmice

BHT1

Cijene hljeba i pekarskih proizvoda zasad su nepromijenjene, ali pekari najavljuju da će ih na proljeće morati revidirati. Građani dobijaju svoj prostor u Dnevniku 2 i kažu kako je hljeb preskup. U prilogu se podrobno govori o životnom standardu građana koji je u novom padu, ali je nedostajalo da se navedene informacije ilustriraju i cijenama hljeba iz tržnih centara i pekara, te eventualnim razlikama u cijenama po gradovima i regijama BiH.

FTV

Vlada Kantona Sarajevo našla se na meti kritika mladih nakon što su obećani iznosi subvencije za rješavanja stambenih pitanja sa početnih 12.000 smanjena na 4.800 KM. FTV prati proteste pred zgradom Vlade KS te donosi reakcije okupljenih koji svjedoče o rezigniranosti dijela glasačkog tijela koje se osjeća prevarenim, i to ne samo u kontekstu subvencija. Iako se navodi kako je prosječna cijena kvadrata u Sarajevu oko 3.500 KM, prilog je mogao sadržavati i puno više informacija o kretanju cijena, kreditnim zaduženjima, prosječnim platama i tome koliko subvencija uopšte znači konkretnu pomoć za one koji kupuju nekretninu.

 

 

 

About The Author