Novinar Al Jazeere Wael Dahdouh iz Gaze stigao je u Katar na liječenje

Wael Dahdouh je izgubio ženu, dva sina, kćer i unuka u izraelskim napadima u Gazi

Novinar Al Jazeere Wael Dahdouh iz Gaze stigao je u Katar na liječenje

Novinar Al Jazeere Wael al-Dahdouh stigao je u  Katar kako bi mu bila ukazana medicinska pomoć, prenijela je egipatski državni medij Al-Qahera News bez dodatnih detalja.

Al-Dahdouh, iskusni novinar koji pokriva Gazu više od 20 godina, nastavio je izvještavati unatoč tome što je izgubio suprugu, dva sina, kćer i unuka u stalnim izraelskim napadima na Pojas Gaze.

Tokom emitiranja uživo u oktobru, Al-Dahdouh je saznao da su četiri člana njegove porodice, uključujući njegovu suprugu Amnu, unuka Adama, 15-godišnjeg sina Mahmouda i 7-godišnju kćer Shams, ubijena u izraelskom napadu na Nuseirat izbjeglički kamp.

Njegov sin Hamza (27), također novinar, ubijen je u izraelskom napadu ranije ovog mjeseca zajedno sa svojim kolegom Mustafom Thurayom dok se vraćao sa zadatka u Rafi.

Prošlog mjeseca novinar je povrijeđen, a njegov kolega, snimatelj Samer Abu Daqqa, ubijen je u izraelskom granatiranju dok su izvještavali o zbivanjima u južnom gradu Khan Younisu.

Prošle sedmice, Sindikat egipatskih novinara dodijelio je Dahdouhu nagradu za slobodu medija za 2024. godinu u znak poštovanja prema njegovoj otpornosti usred izraelskih napada.

Prema podacima UN-a, 85 posto stanovništva Gaze već je interno raseljeno zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.

Izvor: Anadolu Agency

About The Author