Al Jazeera organizirala komemoraciju za Sameru Abu Daqqu

Snimatelj je ubijen u napadu bespilotne letjelice u petak

Al Jazeera organizirala komemoraciju za Sameru Abu Daqqu
Screenshot: AlJazeera/Klix.ba

 

Medijska mreža Al Jazeera organizirala je komemorativni skup za svog novinara i snimatelja Samera Abu Daqqu, koji je prošle sedmice ubijen u napadu izraelske bespilotne letjelice dok je izvještavao o ranijem napadu na školu u Khan Younisu.

– Mnogi od njih (novinari u Gazi) su bili zamoljeni da odu, ali su radije ostali, uključujući i našeg poginulog kolegu Samera. Tražimo pravdu za ciljanje i ubistvo našeg kolege i svih drugih kolega novinara koji djeluju u Gazi – rekao je voditelj vijesti Al Jazeere Arabic, Mohammad Hamdan, na skupu u sjedištu mreže u Dohi.

Wael Dahdouh, šef ureda Al Jazeere za Gazu, koji je ranjen u napadu u kojem je ubijen Abu Daqqa, pridružio se komemoraciji koju je prenosila televizija putem video veze iz Gaze.

– Ne možemo pretočiti naše osjećaje u riječi. U ovom tužnom trenutku, ovom bolnom trenutku kada se prisjećamo našeg poginulog kolege, snimatelja Samera Abu Daqqe. Pridružujemo naše glasove vašima, ali ne možemo izraziti svoju tugu. Izgubili smo mnogo dragih, voljenih – rekao je Dahdouh.

– Ovdje smo da obećamo da ćemo nastaviti ispunjavati svoju misiju. Nastavit ćemo svoju novinarsku misiju i nakon što je Izrael ubio Samera Abu Daqqu – dodao je.

Al Jazeera je objavila da će pravdu za ubistvo Abu Daqqe zatražiti putem Međunarodnog krivičnog suda.

Snimatelj, Samer Abu Daqqa, ubijen je u napadu bespilotne letjelice u petak dok je izvještavao o ranijem bombaškom napadu na školu koja je korištena kao sklonište za raseljene osobe u južnom Pojasu Gaze.

Izvor: Al Jazeera

About The Author