Tužilaštvo BiH istražuje kako je u javnost procurio nacrt optužnica u predmetu ‘respiratori’

Osim što je navedenim nezakonitim postupanjem javnost dovedena u zabludu, dostavljanjem medijima nepotvrđene optužnice počinjene su brojne nezakonitosti

Tužilaštvo BiH istražuje kako je u javnost procurio nacrt optužnica u predmetu ‘respiratori’

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine oglasilo se danas saopćenjem za javnost povodom objavljivanja u javnosti optužnice ili dijelova optužnice, te ličnih podataka osumnjičenih u predmetu „Respiratori“ u kojem navode da će u vezi s tim biti provedena hitna istraga.

Naime, prošle sedmice objavljena je informacija da je podignuta optužnica protiv federalnog premijera Fadila Novalića, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka, vlasnika preduzeća „Srebrna malina“ Fikreta Hodžića i federalne ministrice finansija Jelke Milićević.

Iz Tužilaštva danas kažu da je nakon ispitivanja osumnjičenih osoba u ovom predmetu od 30. novembra do 2. decembra 2020. godine, prilikom čega je osumnjičenima predat zapisnik o ispitivanju u kojem je naznačen osnov sumnje za koji se sumnjiče, u medijima objavljen dio tog zapisnika, koji je lažno prikazan kao “nacrt optužnice”.

Nakon što je Tužilaštvo BiH sačinilo i dostavilo na potvrđivanje Sudu BiH optužnicu od 4. decembra protiv osumnjičenih Fadila Novalića i dr., optužnica je objavljena u medijima, a sadržajem objave obuhvaćeni su i lični podaci osumnjičenih osoba i predloženih svjedoka.

– Osim što je navedenim nezakonitim postupanjem javnost dovedena u zabludu, dostavljanjem medijima nepotvrđene optužnice počinjene su brojne nezakonitosti u pogledu neovlaštenog objavljivanja ličnih podataka osumnjičenih osoba i predloženih svjedoka – navode iz Tužilaštva.

Dalje se kaže kako je navedenim postupcima narušen integritet postupka potvrđivanja optužnice od Suda BiH, te ugrožena prava osumnjičenih osoba i svjedoka.

– Tužilaštvo BiH svako neovlašteno činjenje dostupnim dokumenata i sadržaja iz kaznenog spisa shvata kao još jedan u nizu pritisaka na rad u ovom predmetu – navode iz Tužilaštva BiH.

Obavijestili su javnost da će radnje činjenja dostupnim ili ustupanja dokumenata i podataka iz spisa, a za koje se saznalo ili došlo u okviru sudskog postupka, koji se po zakonu ne smiju učiniti dostupnim, biti predmet hitne istrage, zbog osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo povrede tajnosti postupka iz Krivičnog zakona BiH.

Tužilaštvo BiH će o svemu upoznati i Agenciju za zaštitu ličnih podataka (AZOP) BiH od koje će biti zatraženo poduzimanje mjera i radnji iz svoje nadležnosti u pogledu sankcioniranja objelodanjivanja ličnih podataka osumnjičenih osoba i svjedoka.

Također, najavili su da će o svemu hitno obavijestiti domaće i međunarodne organizacije koje prate rad na predmetima korupcije visokog nivoa te će biti zatraženo njihovo hitno uključivanje u postupak praćenja rada državnih organa na tom predmetu kako bi se spriječile zloupotrebe u postupku.

Izvor: Tužilaštvo BiH

About The Author