Danska vlada povećala podršku medijskom sektoru

Ova odluka Danske trebala bi potaknuti i druge vlade na donošenje odluka za daljnje planove oporavka medija

Danska vlada povećala podršku medijskom sektoru

Danska vlada odlučila je zaustaviti finansijsko rezanje od 122 miliona eura usmjerenih na podršku javnim medijima tokom sljedeće četiri godine. Uz to, Vlada je predložila povećanje podrške za medijski sektor osiguravajući dodatnih 20 miliona eura u godišnjem budžetu.

– Ovo je sjajan dan za novinarstvo i medije u Danskoj. Smanjenje sredstava za javne medije uzrokovalo bi dramatične promjene u Danskoj radiodifuznoj korporaciji što bi rezultiralo i otpuštanjima. Sada vidimo novi politički pristup i za to smo se zalagali – kazala je predsjednica Danskog sindikata novinara Tine Johansen.

– Pored novih finansijskih sredstava za medije, postoje i pozitivne vijesti o dodatnom osposobljavanju novinara – navela he Johansen.

Nova politika u skladu je s Akcionim planom za evropsku demokraciju i Akcionim planom za medije koji je prošle sedmice pokrenula komesarka Evropske unije Vera Jourova.

Predsjednik Evropske federacije novinara (EFJ) Mogens Blicher Bjerregård smatra tu odluku ohrabrujućom jer se čini da je evropski plan oporavka jedan od osnova danske vlade za novi pristup medijima.

Izrazio je nadu da će to potaknuti druge evropske vlade na otvaranje rasprava i donošenje odluka za daljnje planove oporavka medija. To bi također trebalo potaknuti Evropsku komisiju da osigura vanbudžetska sredstva za inovacije.

Sljedeća inicijativa je da se ponovno uvede podrška novinama na jugu Danske koje objavljuju vijesti na njemačkom jeziku za manjinsku zajednicu u toj zemlji.

Izvor: Evropska federacija novinara (EFJ)

About The Author