Poslovodni odbor RTVFBiH prihvatio zajedničke zahtjeve sindikata BHRT-a i RTV FBiH

Tvrde da su dosljedno poštivanje zakona i osiguranje primanja za radnike obje kuće njihovi osnovni postulati djelovanja

Poslovodni odbor RTVFBiH prihvatio zajedničke zahtjeve sindikata BHRT-a i RTV FBiH

Poslovodni odbor Radio-televizije Federacije BiH u cijelosti je prihvatio zajedničke zahtjeve sindikalnih organizacija BHRT-a i RTV-a Federacije BiH, a kojima se na jedini zakonski ispravan način rješava problem naplate RTV takse na teritoriji Federacije BiH.

Zahtjev sindikata BHRT-a za hitnim potpisivanjem Aneksa na dosadašnji Ugovor o naplati RTV takse na period od šest mjeseci, Poslovodni odbor FTV-a ocjenjuje razumnim, jer jedino tako će biti osigurana redovna primanja za radnike oba javna servisa sa sjedištem u Sarajevu i postavio vremenski okvir za trajno rješenje problema financiranja državnih i entitetskih  radio-televizijskih kuća u našoj zemlji.

Generalni direktor RTVFBiH Džemal Šabić, Aneks tog ugovora potpisao je još prije nekoliko mjeseci, dok unatoč stavu Sindikata, Belmin Karamehmedović, direktor BHRT-a, i dalje odbija potpisati.

– Crpeći jedini nesporni zakonski legitimitet za naplatu RTV takse na području Federacije BiH, a u cilju osiguranja redovnih plaća za radnike i BHRT i RTV FBiH, RTV Federacije BiH je spremna i na bilateralni sporazum s Elektroprivredom BiH – naveli su u saopćenju.

Dodaju da dosljedno poštivanje zakona, konstruktivni dijalog, osiguranje primanja za radnike obje kuće i nesmetano produciranje programskih sadržaja i dalje će biti osnovni postulati djelovanja Poslovodnog odbora RTV Federacije BiH.

Izvor: federalna.ba

About The Author