UO BH NOVINARI: Najoštrije osuđujemo ugrožavanje sigurnosti i prijetnje Marku Radoji

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje ugrožavanje sigurnosti i prijetnje Marku Radoji, uredniku Informativnog programa Televizije Bosne i Hercegovine ( IP BHT), koje su poslane direktno, putem elektronske pošte ili objavljene u  komentarima na  Facebooku  i news portalima.  Prijetnje su uslijedile nakon što je Radoja, kao urednik IP BHT, zatražio od voditelja informativnih emisija BHT-a […]

UO BH NOVINARI: Najoštrije osuđujemo ugrožavanje sigurnosti i prijetnje Marku Radoji

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje ugrožavanje sigurnosti i prijetnje Marku Radoji, uredniku Informativnog programa Televizije Bosne i Hercegovine ( IP BHT), koje su poslane direktno, putem elektronske pošte ili objavljene u  komentarima na  Facebooku  i news portalima.  Prijetnje su uslijedile nakon što je Radoja, kao urednik IP BHT, zatražio od voditelja informativnih emisija BHT-a da  11. jula ne nose na reveru Cvijet Srebrenice, simbol sjećanja na  žrtve genocida  i stradanje više od 8000 Bošnjaka u julu 1995.

Upravni odbor BH novinara smatra da je nedopustivo upućivati prijetnje i dovoditi u opasnost nečiji život, pozivati na nasilje ili koristiti nepriličan govor, bez obzira da li se kao građani i javnost u Bosni i Hercegovini slažemo ili ne sa donesenom odlukom. Takva ponašanja predstavljaju krivično djelo, zbog čega policija mora hitno istražiti prijetnje i poduzeti zakonske sankcije.

Upravni odbor BH novinara je u petak 13. jula i zvanično zatražio od  Federalne uprave policije efikasnu istragu u ovom slučaju i kažnjavanje osoba koje su upućivale prijetnje.

Istovremeno, članovi Upravnog odbora BH novinara pozivaju menadžment i upravu BHRT-a da sa dužnom pažnjom razmotre odluku urednika IP, te u skladu sa postojećim zakonskim propisima i Uredničkim principima BHRT-a, donesu potrebne mjere za jačanje javne uloge, odgovornost i rada PBS u interesu svih građana BiH.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

About The Author